Analys: Franskt regionalval: Le Pen störst – men ändå inte störst?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regionalvalet i Frankrike handlar inte så mycket om makten i delvis nybildade regioner utan det är snarare ett viktigt test för de stora partierna på hur de står inför presidentvalet.

Regionalvalen 2015 är de sista valen före presidentvalet 2017.

Marine Le Pens högerpopulistiska Nationella Fronten får framgångar men troligen kommer hon inte att vinna många av de 1.757 platser som står på spel i de regionala parlamenten.

Regionalval i Frankrike 2015

Val i två omgångar

Det franska valsystemet hejdar Le Pen. I dessa regionalval, som i alla politiska franska val, röstar man i två omgångar.

Den som i första omgången får 50 procent eller mer vinner mandatet, men om ingen får det, hålls en andra valomgång och då vinner den som fått flest röster.

Konkret betyder det för Le Pen, att även om hon skulle bli störst – men få inte få 50 procent – i första omgången, skulle till exempel andra- och tredjepartiernas väljare gå ihop i den andra valomgången och ge en annan kandidat flest röster.

Hindra Le Pen

Som opinionsmätningarna nu ser ut betyder det att Hollandes socialister i andra omgången av regionalvalen den 13 december måste rösta på en kandidat från den borgerlige förre presidenten Nicolas Sarkozys parti för att hindra att Le Pens parti blir störst.

Detta är förklaringen till att Le Pens Nationella fronten ofta har höga röstsiffror, men får få mandat på grund av valsystemet.

Men det är hennes totala valresultat i procent i regionalvalen som kan befästa hennes ställning som en tung kandidat till presidentvalet 2017.

De opinionsmätningar som redan görs för presidentvalet visar att hon skulle kunna få flest procent i första omgången, men att hon sedan kommer att hamna på plats två i den andra valomgången.

Genomgående för mätningar som rör hennes parti har varit att de visar högre siffror än vad som sedan blivit det verkliga resultatet.

Hård strid

Det hålls val i 18 regioner, av vilka flera fått nya gränser. Regionerna kan inte stifta lagar men de har en betydande budget och sysslar bland annat med ekonomisk utveckling, undervisning och transporter.

På nivån under regionerna finns 101 departement. Valen till dem hölls i mars i år. Då blev Nationella Fronten största parti i första valomgången med över 25 procent men man fick bara 62 av över 2.500 mandat på grund av valsystemet.

Nationella Fronten har precis gått igenom en hård strid. Partigrundaren Jean-Marie Le Pen, far till Marine Le Pen, sade att de nazistiska gaskamrarna bara var en ”detalj” under andra världskriget.

För att försöka slippa stämplas som antisemitiskt eller nynazistiskt kastade Marine ut sin far ur partiet. I hans tidigare valkrets i sydöstra Frankrike kandiderar nu istället Marion Maréchal-Le Pen – en systerdotter till Marine Le Pen.

Stoppa all invandring

Hon har stor chans att vinna sin valkrets. Det gäller också för Marine Le Pen i norra Frankrike. Hennes valdistrikt är fattigt med hög arbetslöshet och fabriksnedläggningar. Det omfattar bland annat Calais, där tusentals flyktingar har slagit läger.

Hennes budskap efter terrordåden i Paris den 13 november är att stoppa all invandring. Hennes budskap kan sammanfattas i orden ”Vad var det jag sa?”. Hon anses kunna vinna på att spela på rädsla för att flyktingar och invandrade kan vara terrorister.

Hennes budskap handlar också om att Frankrike ska lämna Schengen-samarbetet som innebär att områdets inre gränser är öppna.

Gynnar inte egna partiet

En som vann i popularitet efter terrordåden var den annars föga populäre socialistiske presidenten François Hollande. Omedelbart efter attackerna gick han upp från 20 till 30 procent i personlig popularitet, sedan han förklarat Frankrike i krig med terrorismen och annonserat hårdare tag för att bekämpa terrorismen.

Men Hollandes personliga siffror anses inte kunna gynna hans socialister särskilt mycket regionalt. Förväntningarna är att socialisterna bara blir tredje största parti, medan alltså den den förre presidenten Nicolas Sakozys borgerliga parti kommer på första eller andra plats.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regionalval i Frankrike 2015

Mer i ämnet