Den tidigare statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt skildrar i sin nya bok ”3 november 2020 ödesvalet : Om en demokrati i fara och en världsordning i upplösning” det spända läget i USA inför valet i höst. Där uttrycker han en stor oro för president Donald Trump.
– Han liknar ju ingen annan president före honom i det att han tänjer gränser och inte respekterar den balans som ska finnas mellan olika institutioner, säger han i SVT:s Morgonstudion.
– I början av hans första mandatperiod fanns det återhållande krafter, gamla erfarna republikaner som kunde hålla tillbaka en del av hans lynnighet. Men de är nu inte kvar. Och jag är övertygad om att han är ännu argare nu än för fyra år sedan och driver det mer som ett familjeföretaget.
”En demokrati i fara”
Enligt Fredrik Reinfeldt riskerar Donald Trump även att påverka maktbalansen i världen.
– Jag tror att risken är att det blir mer korrupt och att det blir mer att plocka ner en världsordning som har handlat väldigt mycket om att USA ska ta ansvar för vissa värden, säger han.
Ska vi betrakta USA som en diktatur om han fortsätter?
– Jag menar att de är en demokrati i fara, säger han.
– Han har visat att han inte respekterar rättsordningen, han ger sig på rättssystemet, han kritiserar domare, han trakasserar vittnen, han respekterar inte det fria a ordet, han respekterar inte fri och obunden media, han ger sig på enskilda journalister. Det är ganska klart att han rör ihop sin egen och familjens privatekonomi med det offentliga, säger Fredrik Reinfeldt.
Stor vändning
Fredrik Reinfeldt pekar också på att det finns tidigare republikanska krafter, ”Lincoln Project”, som inte vill se Donald Trump bli omvald. Däribland släkten Bush.
Men han är demokratiskt vald. Innan pandemin slog till var dessutom arbetslöshetssiffrorna på en bra nivå från USA sett och ekonomin gick hyfsat bra. Det är väl det folk bryr sig om mest?
– Absolut. Men nu har det tagit en stor vändning. Det fanns en diskussion i början på året att han skulle bli omvald. Ekonomin var stark och har varit det i många år. Men nu blir det mer en återkoppling hur det går med respekten av den etniska mångfald som finns, hur hanteras pandemin och vad finns det egentligen för verktyg att ta USA ur pandemin, säger han i Morgonstudion.