Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En partisk medlare kan förmå den starkare sidan att göra eftergifter, säger Isak Svensson.

Forskaren om fredsförslaget: ”Kan spela viktig roll”

Uppdaterad
Publicerad

I en lista på tolv punkter har Kina presenterat sina förslag på hur man ska få Ryssland och Ukraina att lösa det man kallar för ”Ukrainakrisen”. Förslagen, som har fått blandade internationella reaktioner, skulle kunna vara ett sätt att få Ryssland att komma till förhandlingsbordet, menar Isak Svensson, professor i freds- och konflikthantering.

– Om det är något land som kan övertyga Ryssland just nu så är det Kina, säger han.

Under fredagen, på årsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina, presenterade Kina sitt tolvpunktsförslag – där den inledande punkten bland annat handlar om att ”alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet måste upprätthållas”.

Kina vill bland annat även se ett stopp för västs sanktioner och säger att ”dialog och förhandlingar är den enda hållbara lösningen på Ukrainakrisen”.

I den sista punkten säger man att det internationella samfundet måste hjälpa till med återuppbyggandet av konfliktzoner och att Kina är redo att spela en konstruktiv roll i detta.

Mötts av hård kritik

Förslagen från Kina, som säger att de är neutrala i konflikten, har mötts av internationell kritik – bland annat av Natochefen Jens Stoltenberg.

– Kina har inte mycket trovärdighet för de har inte kunnat fördöma den illegala invasionen av Ukraina, säger Stoltenberg enligt Reuters.

EU:s utrikeschef Josep Borrell anser inte att det kan kan räknas som förslag över huvud taget.

– Det här är ingen fredsplan, det är ett förslag där Kina har slagit samman alla sina tidigare åsikter, som de ha haft sen krigets början, sa han i FN:s säkerhetsråd.

Även USA:s president Joe Biden är skeptisk.

– Jag har inte sett något i planen som skulle tyda på att det finns något som skulle vara fördelaktigt för någon annan än Ryssland, sa Biden natten mot lördag enligt CNN.

Zelenkskyj: ”Alltid något”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj däremot säger visserligen att det ”inte är dumt” att ett kinesiskt förslag kommer, och att det är positivt att Kina över huvud taget vill delta i arbetet om en fredsplan. Men att han än så länge håller sig avvaktande.

– Kina har visat vad de anser. Frågan är vad som kommer sedan. Det viktiga ligger i vilka steg som tas och vart de leder, fortsätter han och påpekar att det finns delar i Kinas förslag som han håller med om ”och vissa som jag inte gör det”.

Även Isak Svensson, professor vid institutionen för freds- och konflikthantering på Uppsala universitet, är försiktigt positiv till förslagen.

Hör varför han menar att Kina kan spela en nyckelroll för fredsförhandlingarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.