Den norske kriminalreportern Sverre Holm Nielsen samt en bild på narkotika hämtad ur polisens förundersökning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har de kriminella förflyttat sig till Norge? I videon berättar Sverre Holm-Nielsen, kriminalreporter på NRK. Foto: SVT och polisens förundersökning

Fyra svenskar häktade i Oslo – kopplas till gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra svenskar har häktats i Oslo. Samtliga kopplas till det svenska gängkriminella nätverket Shottaz, enligt uppgifter till NRK.

Totalt har nio personer med gängkoppling gripits och polisen i Oslo menar att svenska kriminella försöker etablera sig i huvudstaden.

– Vi ser att svenska nätverk finns i samtliga norska polisdistrikt, säger Sverre Holm-Nielsen, kriminalreporter på NRK.

Förra veckan greps tre svenskar på ett hotell i Oslo. Polisen beslagtog en pistol och en väska med kontanter. Två misstänks för häleri och vapenbrott. En av männen nekar till brott och menar att det rörde sig om rekvisita till en musikvideoinspelning. Den tredje var efterlyst för ett grovt rån som skedde i december.

En fjärde man har varit efterlyst för samma rån men greps i Sverige. Han har nu överlämnats till norsk polis. Alla fyra kopplas till det kriminella nätverket Shottaz. Totalt har nio personer från samma nätverk gripits av norsk polis.

– Polisen menar att Shottaz försöker etablera sig i Oslo. Före jul greps fem personer, flera som har varit centrala i nätverket, i huvudstaden. Samtidigt vet polisen att det finns ännu fler personer med koppling till gänget som befinner sig här, säger Sverre Holm-Nielsen.

”Finns mycket pengar att hämta”

Det finns flera teorier kring varför svenska gängkriminella vill etablera sig i Norge enligt Sverre Holm-Nielsen, kriminalreporter på NRK.

– Dels tror polisen det beror på att det finns mycket pengar att hämta. Priset på narkotika är högre och lönerna är högre så det finns mer pengar i omlopp. Sedan finns det inte konflikter på samma sätt i Norge och gängen kan verka med mindre övervakning av polisen.

Jämfört med Sverige finns det inte rivaliserande gäng i Norge utan de kriminella samarbetar istället i hög grad, säger han.

– Förr hade vi mer gäng men nu är det mer lösa grupper och nätverk. De står inte i konflikt på samma sätt. De samarbetar snarare med varandra. Även de svenska gängen samarbetar med de norska och polisen ser inte några konflikter.

Ser inga konflikter mellan norska och svenska gäng

Sedan åtminstone ett år tillbaka vet man att svenska gäng verkat i Norge och varit involverade i olika typer av brottslighet. Det gäller allt från narkotikahandel i stor skala, kidnappningar, bedrägerier, skjutningar på öppen gata och sprängningar.

– Än så länge har man inte sett konflikter mellan norska och svenska kriminella, men när det kommer en helt ny gruppering på ett existerande område, som i Oslo, är polisen rädd för att det kan utlösa konflikter här, säger Sverre Holm-Nielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.