En man vid berömda Grand Pier i Weston-Super-Mare i England. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fyra gånger högre risk för svarta att dö i covid-19 i England

Publicerad

Det är fyra gånger så hög risk att dö i covid-19 som svart än som vit i England och Wales. Det visar ny statistik från den brittiska motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån, ONS.

Att etnicitet spelar in i statistiken på dödstalen i covid-19 har det rapporterats om från flera håll i världen. Nu visar brittiska motsvarigheten till SCB att det råder stora skillnader hur viruset slår bland befolkningen i England och Wales.

Svarta kvinnor och män där löpte fyra gånger större risk att dö till följd av covid-19 under perioden 2 mars till 10 april, jämfört med den vita delen av befolkningen, uppger ONS (Office for National Statistics)

Coronapandemin

Finns vissa svar

Statistiken visar även att bangladeshiska, pakistanska, indiska och blandade etniska grupperna har en ökad risk att dö, skriver Sky News.  Det finns vissa svar på varför etniska minoriter är överrepresenterade, såsom socioekonomska aspekter, bostadssituation och tillgång till hälsovård.

Därför har man i statistiken försökt ta hänsyn till ålder och andra sociodemografiska egenskaper och dessutom inkluderat ett mått på självupplevd hälsa och funktionshinder (gjord vid folkräkningen 2011).  Då minskade risken för en svart man eller kvinna att dö till följd av covid-19 till 1,9 gånger så hög som för den vita populationen.

Flera förklaringar

Förklaringen till den ökade risken att dö som svart är sålunda både socioekonomisk och sociodemografisk, men bara delvis. 

Skillnaden mellan fyra gånger så många döda och närmare två gånger så många kan man ännu inte förklara, uppger ONS. 

Om man tittar geografiskt på siffrorna över dödstal så konstateras att dubbelt så många dör i utsatta områden än i mer bemedlade områden. Det är i de utsatta områdena som flest minoriteter bor, i Storbritannien ofta benämnda BAME (Black, Asian and Minority Ethnic).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet