Därför sticker coronastatistiken ut bland utrikesfödda svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjuka bland utrikesfödda svenskar sticker ut i coronastatistiken. Enligt initiativtagaren för Järvaveckan, Ahmed Abdirahman, är det inte bara språkförbistringar som är anledningen.

– Det är en fråga om segregation, säger han.

Svensk-somalier, svensk-irakier och svensk-syrier är några av grupperna som sticker ut i den svenska coronastatistiken när det gäller antalet sjuka, enligt Folkhälsomyndigheten. Språkförbistringar som kan hindra informationen att nå ut är en av anledningarna till att flera blir smittade i dessa grupper. Men det är knappast huvudanledningen, enligt Ahmed Abdirahman, initiativtagare för Järvaveckan.

– Det här viruset gör ju egentligen ingen skillnad på var man kommer ifrån eller var man bor. Men viruset har lättare att smitta om det finns underliggande samverkande faktorer, säger han.

Coronapandemin

Som exempel tar Ahmed Abdirahman upp överrepresentationen av gruppen utrikesfödda svensk-somalier i utsatta områden som Järvaområdet i Stockholm.

– I de områdena tjänar man i snitt 110 000 kronor sämre än i icke utsatta områden och det finns redan hälsoproblem och trångboddhet där, säger han.

Segregation i segregationen

Den mer utbredda smittan bland dessa människorgrupper beror enligt Abdirahman på segrationen.

– Det finns 50 olika nationaliteter representerade i Järvaområdena. Det finns segregation i segregationen där vissa människor går bara till en typ av affär eller restaurang. Då räcker det med att en eller två personer kommer dit smittad för att sjukdomen ska sprida sig, säger han.

Måste till bättre arbetsmarknad

Men genom att aktivera civilsamhället och bedriva kampanjer i de utsatta områdena i Sverige kan man nå ut på ett bättre sätt till dessa grupper. Samtidigt betonar Abdirahman att det måste till en större integration för att undvika att liknande situationer ska uppstå i framtiden.

– Även om man kan ta till sig informationen har vi fortfarande trångboddheten som gör att det är svårt att värja sig om det är smittspridning. Och många som bor här har jobb som gör att man är extra utsatt för att riskera smittas. Man måste göra arbetsmarknaden mer tillgänglig till dessa människor och se till att lönerna är högre för att undvika en liknande situation i framtiden, säger han.

Se hela intervjun från fredagens Morgonstudion genom att klicka här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet