Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

G7-länderna sätter tryck på Kina

Uppdaterad
Publicerad

G7-länderna uppmanar Kina att använda sitt inflytande för att sätta större press på Ryssland att avsluta sitt krig i Ukraina.

”Vi uppmanar Kina att pressa Ryssland att stoppa sin militära aggression och omedelbart, helt och villkorslöst dra tillbaka sina trupper från Ukraina”, meddelar gruppen i en kommuniké på lördagen.

Kriget i Ukraina stod inte helt oväntat på dagordningen när ledarna för några av världens största demokratier möttes i Hiroshima, Japan, på lördagen.

I ett gemensamt uttalande meddelade G7-gruppen att de eftersöker ”konstruktiva och stabila förbindelser” med Peking och att man inte är ute efter att skada eller förhindra landets ekonomiska utveckling, rapporterar Reuters.

”Vi är beredda att skapa konstruktiva och stabila relationer med Kina, och medger vikten av ett uppriktigt samarbete där vi kan framföra våra frågor direkt med Kina”, står det i meddelandet.

I uttalandet betonades även vikten av att bevara ”fred och stabilitet” i området kring Taiwandsundet i syfte att bibehålla den globala säkerheten.

Zelenskyj på plats

På lördagen anlände också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att närvara på plats i Hiroshima. Han har under förmiddagen, svensk tid, bland annat haft ett möte med Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Senare ska han, vid sidan av G7-mötet, ha träffat Indiens premiärminister Narendra Modi.

-Jag förstår väldigt väl er smärta och lidandet hos den ukrainska befolkningen. Jag kan garantera er att för att lösa det här kommer Indien, och jag personligen, att göra allt vad vi kan, sade Modi, skriver TT.

Indien är ett av flera länder som bjudits in att delta som gäster under helgen. Landet har, tillsammans med Brasilien som också deltar i egenskap av gäst, haft en mer neutral ståndpunkt i Ukrainakonflikten.

I G7 ingår Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.