Gabriel Karlsson, landchef för Röda korset i Syrien, säger att vi behöver ha resiliens i räddningsinsatsen i området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabriel Karlsson, landchef för Röda korset i Syrien, säger att vi behöver ha resiliens i räddningsinsatsen i området. Foto: BAKR ALKASEM, TT/SVT

Röda korset-chefen i Syrien: Hjälpinsatsen kan ta år

Uppdaterad
Publicerad

Den humanitära FN-konvojen nådde Syrien först tre dagar efter jordbävningen som skakade landet natten till måndag. En av räddningsarbetarna på plats är Gabriel Karlsson, svenska Röda korsets landchef i Syrien. Men utöver att försöka gräva fram överlevare från rasmassorna måste man också hjälpa de tusentals som skadats och blivit hemlösa.

– Nu har vi en kamp mot kylan som är nästan lika hård och komplicerad som den mot klockan, säger Gabriel Karlsson när ytterligare en natt med minusgrader väntas.

Det har gått mer än tre dygn sedan jordbävningen och tiden för att hitta fler överlevare börjar rinna ut.

– Oavsett om det finns chans eller inte kommer vi inte ge upp, säger Gabriel Karlsson.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Många av de som drabbats är redan interna flyktingar från den långt gående väpnade konflikten som pågår i Syrien.

Stor risk för Kolera

Nu gör hjälparbetarna allt de kan för att snabbt förse folk med filtar, mat och rent vatten. Men när bristen på rent vatten blivit ännu större kommer ytterligare faror.

– Vi har kolera här i Syrien sedan i augusti. Kolerarisken är en faktor nu tillsammans med flera andra.

Svenska folket har bidragit

Gabriel Karlsson berättar att svenska folket har varit generösa i sin respons på Röda korsets insamling och man har kunnat bidra med stora förnödenheter som mat, vatten, filtar, ambulanser och hyra åt familjer som lyckats hitta nya boenden. Men det finns mycket arbete kvar.

– Nu behöver de döda bli ordentligt identifierade så att familjer kan återförenas, döda eller levande. Den här humanitära insatsen handlar inte om dagar eller veckor utan månader, om inte år, säger Gabriel karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet