Det ryska gasstoppet kan påverka förra veckans försök att få till en överenskommelse som tillåter gasen att fortsätta flöda negativt. Foto: YURI KOCHETKOV/EPA/TT

Gaspriser stiger kraftigt efter ryskt stopp

Uppdaterad
Publicerad

Priset på europeisk gas steg kraftigt på onsdagen efter Rysslands besked om att stoppa sin gasexport till Polen och Bulgarien, rapporterar Bloomberg. Oron för att fler europeiska länder står näst på tur har drivit upp priserna.

Det ryska energibolaget Gazprom gör nu verklighet av sitt hot om att stänga av gasexporten till länder som inte betalar i den ryska valutan rubel.

EU har motsatt sig kravet men flera gasbetalningar från europeiska länder är nu på väg att förfalla. Därför stiger nu oron för att fler länder, däribland Tyskland som är kraftigt beroende av rysk gas, står näst på tur, rapporterar Bloomberg.

Gaspriset rusade iväg

Ryssland står för 40 procent av gasmarknaden i Europa. Beskedet om stoppade leveranser till både Polen och Bulgarien fick gaspriserna att lyfta med över 24 procent på råvarubörsen i Amsterdam. Priset låg under onsdagen på 127,50 euro per megawattimme, den högsta prisnivån sedan 1 april.

Polen kommer på kort sikt inte påverkas av det ryska beslutet, enligt landets regering. Premiärminister Mateusz Morawiecki fördömer stoppet och säger att Ryssland försöker ”utpressa” landet. Han ser åtgärden som en hämnd för nya sanktioner som Warszawa infört mot Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bulgarien: Vi har betalat

Bulgariens energiminister Alexander Nikolov uppger att man har betalat för gasen i april och att det ryska stoppet bryter mot överenskommelsen, rapporterar Reuters.

Både Polen och Bulgarien är viktiga transitländer för vidare export av rysk gas. Gazprom har varnat länderna för att man kommer att välja andra transportvägar om Bulgarien på något sätt olovligen försöker komma åt gas från leveranserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.