Foto: TT

Mer union ska rädda euron

Uppdaterad
Publicerad

De tyngsta makthavarna i EU föreslår mer makt till Bryssel för att rädda euron, inför toppmötet i veckan. Samtidigt förvärras krisen i Spanien, Italien och Cypern.

–Vi måste ta ett stort steg framåt, det är den enda vägen, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i Bryssel.

Han varnade för att hela världen väntar på att EU ska presentera lösningar på den ekonomiska krisen och att marknaden och utvecklingen kräver att EU går vidare med en bankunion, en finanspolitisk och politisk union.

Eurokrisen

Debatt väntas

Förslagen finns i en rapport som skickats ut inför toppmötet i Bryssel torsdag och fredag. Författare är, förutom Barroso, också EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy, Europeiska centralbankens chef Mario Draghi och ordföranden för euroländernas finansministrar Jean-Claude Juncker. Debatten om förslagen lär bli hård och Tyskland har redan flaggat för att man vänder sig emot skrivningar om euroobligationer för att låna upp pengar gemensamt.

Förslagen går ut på att ytterligare öka Bryssels och EU:s inflytande över euroländernas budgetar och skärpa kraven på samordning av budget-, skatte- och finanspolitik. Rapporten vill också se en europeisk bankinspektion, en gemensam insättargaranti och att EU-kommissionen fyller funktionen som euroländernas finansdepartement.

Finansministrarna från Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien möttes redan på tisdagen i Paris för diskutera eurokrisen inför toppmötet senare i veckan och under onsdagen planeras en telefonkonferens mellan euroländernas finansministrar, enligt flera medier.

Har varnat

Den svenska regeringen har inte velat kommentera förslagen, men statsministern har tidigare varnat för att ta stora steg snabbt och utan tillräcklig eftertanke.

Marknadens förväntningar är fortsatt låga inför toppmötet och Spanien och Italien måste erbjuda allt bättre villkor, sämre för dem själva, för att sälja statspapper och låna upp mer pengar. Och Cypern är nu euroland nummer fem att begära nödhjälp från EU. Cypern – som ska ta över som ordförande i EU i helgen – och dess banker lider svårt av de många finansiella kopplingarna till Grekland.

Fakta: Rapporten till toppmötet

  • I en sexsidig rapport skissas vägen mot en ”verklig (genuine) ekonomisk och monetär union”.
  • EU-ledarna föreslås enas om riktlinjer för det fortsatta arbetet med en fördjupad valutaunion på veckans toppmöte, för vidare arbete och beslut på kommande toppmöten under höst och vinter.
  • EMU och euron ska räddas och stärkas med åtgärder som en bankunion, en budgetpolitisk, finanspolitisk och tillväxtorienterad union.
  • EU och Bryssel ska ges mer inflytande och makt än hittills över i första hand euroländernas budgetar och ekonomiska politik.
  • En europeisk finansinspektion ska inrättas, med verklig makt, och en gemensam insättningsgaranti inrättas.
  • Vägen ska också öppnas för gemensamma euroobligationer, som innebär att kreditstarka länder som Tyskland i praktiken garanterar att mindre kreditvärdiga länder kan låna pengar till rimliga villkor.
  • Den demokratiska trovärdigheten och inflytandet måste stärkas för att det fördjupade samarbetet ska vara möjligt.

Källa: Rapporten Towards a genuine economic and monetary union, Europeiska rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet