Carl Fridh Kleberg på plats i Tbiblisi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om det omstridda valresultatet i Georgien: ”Ett tydligt fördömande från presidenten” Foto: Vlada Cakic

Georgiens president erkänner inte valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Georgiens president Salomé Zurabisjvili uppmanar till protester efter det omstridda valet där det proryska regeringspartiet Georgisk dröm segrade.

EU:s rådsordförande Charles Michel uppmanar valmyndigheten i Georgien att snabbt utreda anklagelserna om oegentligheter.

När över 99 procent av rösterna hade räknats konstaterade landets valmyndighet att det sittande regeringspartiet vunnit, och att oppositionen landat på 38 procent.

Georgiens EU-vänliga president Salomé Zurabisjvili erkänner inte valresultatet som hon beskriver som en ”total förfalskning, total stöld av era röster”, och säger att hennes land fallit offer för en rysk ”specialoperation”, skriver AP.

Hon uppmanar invånarna att ta sig till huvudgatan i huvudstaden Tbilisi klockan 19 på måndag kväll för att protestera mot det påstådda valfusket.

Valet anklagas för flera oegentligheter, enligt internationella observatörer på plats, rapporterar AFP. Under valdagskvällen spreds bland annat bilder på hur buntar med valsedlar trycktes ned i valurnorna.

I ett gemensamt uttalande från bland annat OSSE och Nato, som ifrågasätter resultatets giltighet, präglades valet av ”orättvisa förutsättningar, påtryckningar och spänningar”.

Valobservatörer: Djup oro

Under valdagen larmade oppositionspartierna om att observatörer och väljare hotats och attackerats. Något som Europaparlamentets valobservatörer själva bevittnade – såsom fysiska övergrepp mot observatörer och valurnor som beslagtogs, säger de i ett uttalande under söndagen.

”Vi uttrycker djup oro över den demokratiska tillbakagången i Georgien. Genomförandet av gårdagens val är tyvärr ett bevis på detta”.

EU:s rådsordförande Charles Michel uppmanar valmyndigheten i Georgien att snabbt utreda anklagelserna om oegentligheter under valet.

Hävdar valfusk

Tina Bokuchava, ledare för oppositionspartiet UNM, motsätter sig resultatet och hävdar valfusk.

Vi erkänner inte det förfalskade resultatet i det stulna valet, sade Bokuchava under lördagskvällen.

Oligarken Ivanisjvili (ledare för regeringspartiet, reds. anm.) har stulit valet från det georgiska folket och rånat dem på sin europeiska framtid, sade hon till Politico.

Valmyndigheten i landet har också kritiserats för att stå allt för nära regeringen och för att ha skyndat igenom en valreform före valet, skriver BBC.

Valet har beskrivits som ett ödesval, där resultatet bedöms avgöra om landet styrs närmare EU eller Ryssland.

Fakta: Georgien

I det omstridda valet i Georgien har både regeringspartiet och oppositionen utropat sig som segrare. Det rapporteras om stulna röster, våld och hot. Även parlamentsvalet 2020 blev starkt kritiserat, med stora demonstrationer och krav på att valet skulle göras om.

Samtidigt betraktas Georgien som en demokrati, med en befolkning som bland annat har rätt att bilda och gå med i partier.

På senare år har utvecklingen dock stannat upp: bland annat på grund av brister i rättsväsendet och mindre pressfrihet, enligt människorättsorganisationer.

The Economists Global Democracy Index (EIU), som rankar länder i världens demokrati utifrån fem variabler, klassar Georgien som en “hybridregim”. Tankesmedjan Freedom House kallar Georgien “delvis fritt”.

Källor: Landguiden/UI, EIU, Freedom House

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.