Glaciärraset i Himalaya inträffade tidigt på söndagen och har orsakat höga flöden i Dhauligangafloden, som i sin tur fått en fördämning att brista. Flera av Indiens norra distrikt har satts i högsta beredskap.
Myndigheterna befarar att över 100 personer har omkommit i flodvågen som förstörde ett flertal hem och två vattenkraftverk i Joshimath, Chamolidistriktet. Invånare har evakuerats och en sök- och räddningsinsats pågår. Polis, militär och dykteam är på plats.
16 personer räddade ur tunnel
Enligt en talesperson från indo-tibetanska gränspolisen, ITBP, misstänker man att omkring 100 personer var i tjänst på vattenkraftverket Tapovan när flodvågen kom, rapporterar Times of India. Hittills har minst nio personer hittats döda i närheten av Tapovan. 16 personer uppges ha räddats ur en tunnel i anslutning till vattenverket där de blivit instängda, rapporterar indiska nyhetsbyrån ANI.
Ytterligare ett vattenkraftverk, Rishiganga, där 50 personer ska ha varit i tjänst, sköljdes bort när dalen översvämmades.
Sanjay Singh Rana, som bor i den mer höglänta delen av byn, såg kollapsen och beskriver den som en lavin av damm, klippblock och vattenmassor.
– Det gick väldigt snabbt, det fanns ingen tid att varna någon. Jag trodde att vi också skulle dras med, säger Sanjay Singh Rana.
Vattennivån en meter över det normala
Uttarakhands chefsminister Trivendra Singh Rawat uppger att vattennivån i floden ökat med en meter. Dhauliganga är en av de sex källströmmarna i Gangesfloden. Den möter floden Alaknanda vid Vishnuprayag vid foten av Joshimath-berget i Uttarakhand.
– Människor i närheten har evakuerats och floden Bhagirathi har stoppats som en försiktighetsåtgärd, sa Rawat och tillade att vattenflödet från Alaknanda, Srinagar Dam och Rishikesh Dam har tömts för att förhindra vattenflödet.
Indiens premiärminister skriver på Twitter att han följer utvecklingen noga:
”Jag övervakar den olyckliga situationen i Uttarakhand noga. Indien står med Uttarakhand och nationen ber för allas säkerhet där. Har kontinuerligt pratat med myndigheter och fått uppdateringar om NDRF-utplacering, räddningsarbete och hjälpinsatser.”
Se hela SVT Nyheters direktsändning om glaciärraset i Himalaya på SVT Play.