Per Holmlund är professor i glaciologi vid Stockholms universitet. Foto: Twitter / pressbild

Glaciologen: Som om flera Globenarenor skulle slå ner i en sjö

Uppdaterad
Publicerad

En glaciär på den indiska sidan av Himalaya kalvade på söndagen och flodvågen som orsakades av issläppet har skapat förödelse i området Joshimath.

– Där det finns väldigt höga berg och djupa dalgångar får det stora konsekvenser, säger Per Holmlund, professor i glaciologi i SVT Nyheters direktsändning.

Enligt Per Holmlund är glaciärraset en företeelse som tyvärr inte är helt ovanliga i de här områdena. Han jämför flodvågen som uppstått med hur det skulle vara om flera Globenarenor skulle slå ner i en sjö.

– Jag vet väldigt lite om de exakta omständigheterna kring det här, men ett stycke av en glaciär har uppenbarligen släppt från en fjällsida så är det kolossala mängder is som plötsligt slår ner i en sjö. Om man räknar i Globenarenor skulle det vara flera sådana, säger Per Holmlund.

Han varnar för att den här typen av händelser kommer att öka framöver.

– I och med att glaciärer blir tunnare förändras deras hållfasthet. Man kan se det som en konsekvens att att isarna håller på att tunnas ut, säger Per Holmlund.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om glaciärraset i Himalaya på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.