• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Glasbrist ställer till det för vinodlare och bryggerier i Europa

Publicerad

Efter pandemin har det blivit svårare att få tag på glas – något som lett till flaskhalsar inte minst för dryckesindustrin. Bland vinodlare i Champagne bubblar oron.

Normalt sett behöver vinodlarna i Champagne bekymra sig om saker som väder och storleken och kvaliteten på skörden. Numera behöver man också oroa sig för att få tag på flaskor till sina droppar.

Då pandemin slog till drog många glasbruk ner på produktionen. Sedan dess ökar efterfrågan snabbt, men produktionen ökar inte lika snabbt och det tar tid för glasbruken att komma upp i full produktion. Det är också flaskhalsar i globala transporter. Sen kom kriget i Ukraina, och ännu större problem att få material eftersom mycket tillverkades i Ukraina och Ryssland.

Christine Sevillano är ordförande för en sammanslutning av oberoende vinodlare i Champagne. Hon menar att man upplever samma brist överallt i området, men att det sannolikt drabbar små och medelstora producenter hårdare än de stora märkena.

– Det är riktigt att det är ett problem, men vi har också problem när det gäller andra material som lock till korkar, papper, saker som gödsel. Det är ett riktigt problem inte bara på grund av en tilltagande brist men också på grund av stigande priser, säger hon.

”Kommer bli en prisutveckling”

Ännu ett problem är att tillverkningen kräver stora mängder energi, ofta gas, och även där har priserna stigit rejält. Liknande problem har också märkts i andra branscher, bland annat fönster till byggindustrin och behållare till medicinsk utrustning.

När det gäller dryckesindustrin råder en liknande situation i många länder. Den svenska bryggerinäringen har bett folk att panta mer glas för att minska bristen. I Tyskland uppmanar bryggerierna till samma sak, och har varnat för att det kan bli brist på ölflaskor i sommar. En del tittar på andra lösningar, som plast.

José Lievens familj har drivit samma vingård i Champagne i tre generationer. Han menar att trycket i flaskorna gör det omöjligt att använda plast. Och högre priser och lägre tillgång lär i slutändan göra dropparna dyrare.

– För konsumenterna kommer det att bli en prisutveckling, men det gäller ju hela världen. Det är inflation överallt med högre levnadskostnader, det är en realitet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.