Kvinna svarar på en fråga från reporter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken sökmotor är mest populär – och hur byter man egentligen? SVT ställde frågan till folk på stan. Foto: Helin Pakdemir

Google förlorar i amerikansk domstol – anses bryta mot konkurrenslagar

Uppdaterad
Publicerad

Google anses ha brutit mot konkurrenslagar för att bevara sitt monopol som sökmotor, enligt en amerikansk distriktsdomstol.

Beskedet beskrivs som ett historiskt nederlag för techjätten.

”Google är en monopolist och har agerat som en sådan för att upprätthålla sitt monopol”, skriver domaren Amit Mehta i ett yttrande.

Företaget har spenderat miljardsummor på att utfärda exklusiva kontrakt med företag. Något som resulterat i att andra sökmotorer blockerats, enligt stämningsansökan från den amerikanska regeringen.

Så resonerar domstolen

Enligt domaren, som i stora drag håller med, har det gjort att Google kunnat säkra sin ställning som den dominanta sökmotorn.

Han slår fast att Google genom sina avtal med viktiga techaktörer som till exempel Apple, bedrivit en konkurrensbegränsande verksamhet.

Googles höga kostnader för annonsering i sin sökverksamhet anses enligt domaren även återspegla företagets monopol.

Så kan konsekvenserna bli

På grund av det skulle det kunna ta flera år innan Google tvingas till några konsekvenser, skriver CNN. En sådan konsekvens skulle kunna vara hur pass tillgänglig sökmotorn är för användarna, en annan är att Google måste hänvisa till andra sökmotorer.

Enligt CNN är det också troligt att Google kommer tvingas att betala böter.

– Om det här utslaget står sig i Högsta domstolen så är det en rejäl näsbränna, inte bara mot Google, utan mot andra stora techbolag som också är under luppen för liknande beteenden, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Överklagar domen

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter skriver Googles president för globala affärer Kent Walker:

”Det här beslutet erkänner att Google erbjuder den bästa sökmotorn men slår fast att vi inte tillåts göra den lättillgänglig”.

Han uppger också att Google kommer att överklaga domen.

*Artikeln har tillfogats en rättelse. I en tidigare version stod det att Google anses ha brutit mot korruptionslagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.