• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Europeiska medborgare kan nu ansöka om att få personliga uppgifter borttagna från Google. Foto: TT

Googleformulär för rätt att glömmas

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade Google att man skapat ett webbformulär där europeiska medborgare kan ansöka om att få personliga uppgifter borttagna från sökmotorn, rapporterar Reuters.

Det är ett första steg för att rätta sig efter EU-domstolens krav om att personer ska ha rätt att ”bli glömda” på nätet.

Hur man sedan ska ta hand om den flod av ansökningar som väntas komma in är dock oklart, så även hur lång tid det kan ta att få sina uppgifter bortplockade.

Experter ska se över

Google, som används för mer än 90 procent av alla nätsökningar i Europa, meddelar att man tillsatt en grupp med experter som ska försöka ta fram långsiktiga riktlinjer.

EU-domstolens beslut kom efter en spansk rättsprocess där en man begärt att Google skulle ta bort föråldrade, integritetskränkande uppgifter om honom i sökresultaten.

Detaljer om hans inblandning i ett fall gällande skuldlösning dök upp i en onlineversion av en tidningstext långt efter att han fått rätt i fallet. EU-domstolen konstaterade att människor kan ha rätt att få sina uppgifter ”glömda”  om dessa anses bryta mot ett unionsdirektiv som bland annat ska skydda rätten till privatliv.

Google är besvikna över domen

Google sade sig vara ”besviket” över domslutet och har nu kommit fram vilka konsekvenserna domen får. Från och med fredagen finns ett onlineformulär där europeiska användare kan begära borttagning av länkar med personliga uppgifter som kan vara inaktuella eller skadliga.

”Domstolens beslut innebär att Google måste göra en svår avvägning mellan individens rätt att bli glömd och allmänhetens rätt att veta. Vi har därför bildat en rådgivande expertpanel för att titta grundligt på denna fråga”, skriver Google Sweden i ett uttalande.

– Vi ska nu försöka bli mer europeiska och tänka på det kanske mer från ett europeiskt sammanhang, säger Googlechefen Larry Page i en intervju med Financial Times.

Samtidigt varnar han för domstolens utslag och ”rätten att bli glömd” riskerar att genom nya regleringar skada nästa generations nystartade internetföretag.

– På det hela taget, när vi reglerar internet, tror jag inte att vi kommer att se den slags innovation som vi har sett (hittills).

Larry Page hävdar också att domen kan uppmuntra repressiva regimer som vill öka censuren online.

Så gör du

* På den här länken kan man anmäla de webbadresser som man anser Google borde plocka bort från sina sökresultat när man söker på ett visst enskilt namn.

* På länken fyller man i sitt namn och sin epostadress, samt webbadresserna (URL:arna) som man inte vill ska synas vid en sökning på det egna namnet. Man behöver också skicka över ett foto på en godkänd ID-handling.

* Anmälaren ombeds redovisa ett skäl till varför informationen bör plockas bort. Google avgör sedan själva ifall sökresultatet plockas bort eller inte. Det är inte helt klarlagt ännu vilka typer av sökresultat som ska plockas bort, men Google har nämnt inaktuella brottsdomar och ”gamla” misstankar om ekonomiskt bedrägeri som exempel.

* Google har inte närmare beskrivit hur processen kring besluten av vilka sökresultat som kommer att plockas bort ska se ut, men har meddelat att de tillsatt en grupp experter som ska reda ut frågan, och att de kommer att ta tag i inkommande anmälningar i tur och ordning.

* Sökmotorn ska dock redovisa att information har plockats bort. De kommer att länka till den anmälan som gjorts längst ner på den sida där sökresultatet annars skulle ha visats.

* Sökresultaten försvinner bara på ”EU”-sidor”, alltså exempelvis på Google.co.uk och på Google.se – inte på Google.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.