Grannsamverkan när ryska gaskontrakt blev värdelösa

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Genom att vrida av gaskranen för vissa EU-länder i dag försöker Ryssland slå in en kil mellan de som fortsatt får och de som blir utan. Ryssland har nu bevisat för de europeiska huvudstäderna att man inte bara är en hotfull granne utan också en opålitlig leverantör. Men listiga samarbeten mellan EU-länder växer fram för att övervinna splittring om rysk energi.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

De var kanske de sista kubikmetrarna rysk gas. Men för polackerna var det ändå bara en tidsfråga innan de själva skulle vrida av kranen. Landet har använt våren för att fylla på sina lager och hitta nya leverantörer som kan ersätta ett bortfall på runt hälften av all gas som landet gör av med. En ny gasledning till Norge ska öppnas före årsskiftet samtidigt som alltmer flytande naturgas från USA lossas i Swinoujscies hamn.

Hjälper Tyskland

Polen insåg mycket tidigare än grannlandet Tyskland vilket riskfullt beroende av rysk gas man stod i. Medan den tyska regeringen lät en ny rysk-tysk gasledning byggas i Östersjön, började Polen bygga sig samman med norska gasfält – under det att man ondgjorde sig över de naiva tyskarna. Nu kan Polen istället hjälpa Tyskland att minska sitt energiberoende av Ryssland. Inte när det gäller gasen – för där är Tyskland ännu inte redo. Men tack vare Polen kan Tyskland stänga av den ryska oljan. 

Tyskland säger att man kan sluta köpa rysk olja inom bara några dagar – alltså stänga oljerören från Ryssland. Genom en deal med Polen kan råolja till raffinaderier i östra Tyskland istället börja lossas i polska hamnstaden Gdansk. Detta är bra nyheter för den polska regeringen som envist försökt driva igenom ett EU-embargo mot rysk olja, under hårt motstånd från Tyskland. Så istället för en kil har faktiskt en bro mellan dem byggts.

EU-länderna står pall

Också i Bulgarien är de ryska gasrören strypta från och med idag. Landet är i ännu högre grad än Polen beroende av rysk gas, och har inte kunnat lagra lika mycket. Men trots det svåra läget har den ryska kilen inte fått fäste här heller. För även Bulgarien hade tänkt stänga av den ryska gasen vid årsskiftet, och har redan börjat importera från Azerbajdzjan. Omedelbart sträckte EU-grannen Grekland idag ut handen och lovade hjälpa Bulgarien med gas. 

Rysslands gas må vara billigast på EU-marknaden. Men det verkliga värdet på den har sjunkit idag efter att de skrivna gaskontrakten visat sig vara värdelösa. Och hittills ser det ut som att EU-länderna tillsammans stått pall för det ryska stress-testet. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.