Foto: SVT

Greenpeace-aktivist hemma i Sverige igen

Uppdaterad
Publicerad

Dima Litvinov fick efter mer än hundra dagar i Ryssland komma hem till Sverige i dag.

– Oh my god, tack! utropar Dima Litvinov när han tar de första stegen in på svensk mark igen och möts av jubel och ett stort pressuppbåd.

I över hundra dagar var han och 29 andra Greenpeace-aktivister frihetsberövade i Ryssland, efter att de genomfört en protest mot oljeborrning i Arktis. Aktivisterna anklagades för huliganism, men misstankarna ströks nyligen efter att en ny lag antagits av det ryska parlamentet om amnesti vid just denna typ av brott.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Dima Litvinov var överlycklig när han fick komma hem till Sverige i dag.

– Det är underbart att vara hemma och krama om alla. Man känner sig ödmjuk och tacksam mot alla människorna som har kämpat för att få oss fria.

”Sa att jag var CIA-agent”

Tiden i Ryssland har varit en bergochdalbana.

– Det var varit både upp och ner, många tuffa perioder och en stor känsla av orättvisa. Vi ville bara göra en bra sak, rädda miljön från hotet mot Arktis, och pang så blir man inlåst, säger Dima Litvinov till SVT.

Ryska myndigheter menade att Greenpeace-aktivisterna var ute efter att sabotera. Struntprat, menar Dima Litvinov.

– Det är nonsens, de påstod alla möjliga saker om oss. De sa att jag var en CIA-agent och allt möjligt men det var bara ett sätt för dem att rädda ansiktet.

Är du nöjd nu?

– Jag är jättenöjd att jag är hemma men jag är väldigt onöjd med amnestin – jag vill inte ha en amnesti, jag vill ha en ursäkt. Jag gjorde inget fel, jag behövde inte vara inlåst i två månader, inte mina kamrater heller.

Oljeborrning i Arktis

  • Den 19 september bordades Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise av ryska säkerhetsstyrkor då miljöorganisationen genomförde en protest mot Gazproms oljeprospektering i Arktis.
  • Den statliga ryska energijätten Gazproms plattform är den första som ska borra efter olja i trakten. Produktionen är tänkt att starta nästa år.
  • Plattformen finns i Petjorahavet, som är en del av Barents hav, och ligger omkring 60 kilometer från ryska kusten.
  • Greenpeace vill med sina protestaktioner förhindra att utvinningen påbörjas. Ett oljeläckage i området skulle innebära omfattande skador på natur och djurliv, varnar organisationen.
  • Urbefolkningar i Arktis-området har också varnat för miljöriskerna. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Mer i ämnet