Foto: TT

Grekkrisen: Avgörande vecka väntar

Uppdaterad
Publicerad

I veckan möts Grekland och långivarna för nya krismöten. Om parterna inte når en lösning riskerar Grekland att ställa in betalningarna. Något som kan skaka om hela det europeiska samarbetet.

Innan junis slut måste Grekland betala tillbaka 1,5 miljarder euro till Internationella valutafonden, IMF. Återbetalningen sammanfaller med pensionsutbetalningar och löner till statsanställda, men Greklands pengar räcker inte till både lånet, löner och pensioner. IMF har tidigare meddelat att det är slut med pengar till Grekland om inte lånet betalas tillbaka innan månadsskiftet.

Därför måste Grekland få nya pengar för att inte riskera en statsbankrutt och den kommande veckan väntas nya krisförhandlingar mellan Grekland, EU, Europeiska Centralbanken, ECB och IMF.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Om det inte blir en lösning ruskas hela EU–samarbetet om, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till TT.

Vid månadsskiftet löper också EU:s stödpaket på 7,2 miljarder ut och förlängs inte det måste grekerna klara sig själva.

– Det gör de inte. Vi har pratat om deadlines länge men ju närmare månadsskiftet vi kommer, desto mer akut blir läget.

Frusit inne

Stödpaketet har frusit inne sedan februari eftersom parterna inte enats om villkoren. Långivarna kräver höjd moms och sänkta pensionerna och hittills har inga framgångar nåtts i förhandlingarna eftersom ingen av parterna velat backa.

– Den grekiska regeringen måste backa från sina löften till folket om att det är slut på åtstramningspolitiken, det finns ingen annan väg.

På måndag möts euroländernas finansministrar, som på rekordtid avbröt sitt möte i torsdags, och senare möts också regeringscheferna.

– Hjälpen till landet har faktiskt varit ganska omfattande de senaste åren med 240 miljarder euro i räddningslån, en skuldnedskrivning med 65 procent av BNP och en nödkreditlina från ECB (Europeiska centralbanken) på 85 miljarder euro. Världen har verkligen ställt upp för Grekland.

Fransk vädjan

Frankrikes president François Hollande sade idag att allt måste göras för att hålla kvar Grekland i eurosamarbetet och undvika en grekisk statsbankrutt, uppger nyhetsbyrån AP.

– Det finns ingen  tid att förlora. Varenda dag är viktigt. Samtalen och förhandlingarna måste fortsätta tills man nått en överenskommelse, säger Frankrikes president François Hollande.

Motvind för EU

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har lämnat nya, ”ömsesidigt fördelaktiga” förslag till lösning på krisen, meddelade hans kansli på söndagen. Förslagen ska ha framförts via telefon till Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Inga detaljer om innehållet avslöjades.

Skulle förhandlingarna sluta med sammanbrott och att Grekland lämnar euron och i förlängningen kanske också EU inleds en utveckling som kan få oanade konsekvenser. Det handlar inte bara om att Spanien och Portugal kan stå näst i tur, det gäller många fler länder där det i dag finns EU-kritiska och populistiska partier.

– Skulle Grekland lämna så inser alla att det finns en tur- och returbiljett till EU. Det finns i dag ett stort tryck i många länder efter ökad ekonomisk-politisk självständighet och det blåser en opinionsmässig motvind för hela EU-projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet