Protester utanför det grekiska parlamentet. Foto: TT

Grekland godkänner åtgärdspaket

Uppdaterad
Publicerad

Sänkta pensioner och höjda skatter för medel- och höginkomsttagare. Det är några av inslagen i det kontroversiella åtgärdspaket som Greklands parlament röstade igenom sent på söndagskvällen, inför dagens EU-möte.

Tusentals greker ut på gatorna och protesterade mot de tuffa reformerna.

De impopulära åtgärderna röstades igenom tack vare att Alexis Tsipras parti Syriza, tillsammans med koalitionspartnern Oberoende greker har en knapp majoritet i parlamentet.

Samtidigt som åtgärdspaketet debatterades i parlamentet under söndagskvällen deltog enligt polisen omkring 17 000 människor i demonstrationer i Aten och Thessaloniki och polis använde tårgas mot demonstranter när protesterna eskalerade i huvudstaden.

Ekonomiska krisen i Grekland

Möts i dag

Tsipras hoppas nu kunna övertyga euroländernas finansministrar om att Grekland är redo att ro i land den uppgörelse som ska ge landet tillgång till ytterligare nödlån, skriver Financial Times.

Avtalet, som gäller granskningen av de åtgärder som Grekland hittills har genomfört, var egentligen tänkt att slutföras redan i december. Men det har försenats kraftigt på grund av oenighet om detaljerna.

Finansministrar möts senare i dag i Bryssel. Inför mötet har det kommit positiva signaler, ur Greklands synvinkel, från både EU och Internationella valutafonden (IMF).

Diskutera skuldlättnader

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger till tyska tidningar att Grekland ”i princip” har uppnått målen när det gäller de reformer som långivarna har krävt. Dessutom har IMF-chefen Christine Lagarde uppmanat euroländernas finansministrar att omedelbart inleda diskussioner om skuldlättnader för Grekland, trots motståndet från Tyskland, enligt Financial Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet