Den första båten anlände strax efter klockan 8 till Diliki.
Enligt uppgifter som läckte ut till medier i går skulle de första båtarna lämna ön vid niotiden, men avfärden blev tidigare och många journalister missade därför den, rapporterar Bert Sundström från Lesbos.
Bortsett från en del aktivister som polisen kört iväg verkar det hittills gått lugnt till, enligt SVT Nyheters utsände.
Del av avtal
Transporterna är en del av det hårt kritiserade avtal som EU slutit med Turkiet. Enligt avtalet ska Ankara ta tillbaka alla flyktingar och migranter, inklusive syrier, som tar sig in i Grekland illegalt. Ett par tretusen väntar på att göra samma resa på Lesbos, men totalt handlar det om över 50.000 flyktingar som just nu befinner sig på de grekiska öarna, på fastlandet och i ett läger i Idomeni, rapporterar Bert Sundström.
– Ingen vet riktigt hur man ska hantera detta. Det är stort, det är svårt och det har varit bråttom.
En liten grupp aktivister protesterade utanför hamnen när de första båtarna gav sig av. Ute till havs låg en båt med en banderoll med texten ”Färjor för säker transport, inte för deportation”.
Varje migrant följdes av en tjänsteman från gränsstyrkan Frontex. Även grekisk polis finns ombord på båtarna.
Stöd till Turkiet
För varje migrant som återförs ska EU ta emot en annan syrisk flykting direkt från Turkiet. I överenskommelsen ingår ekonomiskt stöd till Turkiet, viseringslättnader för turkiska medborgare och påskyndade förhandlingar om EU-medlemskap.
Över en miljon migranter kom till Europa över Egeiska havet förra året. Hittills i år 150.000 personer kommit den vägen.
De flesta av dem som återförs till Turkiet i dag kommer från Pakistan och Bangladesh, och hade inte ansökt om asyl, enligt Ewa Moncure, talesperson för Frontex. Enligt Turkiets EU-minister Volkan Bozkir fanns inga syrier med på den första båten som anlände till Turkiet.
Amnesty kritiserar
– Vi är väldigt bekymrade över vilket budskap det här sänder. Och vi är väldigt oroliga över tillståndet för syriska kvinnor och barn som befinner sig i förvar här på Lesbos. Vad ska de tänka, när de ser människor föras ombord på båtar mot Turkiet, varifrån de just flytt, säger Conor Fortune, talesperson för Amnesty International, på plats i hamnen i Mytilini på Lesbos.
Organisationen har beskrivit avtalet mellan EU och Turkiet som ”ett historiskt nederlag för mänskliga rättigheter” och är mycket kritisk till hur det nu ska implementeras.
– De senaste två veckorna har Amnesty släppt två rapporter som visat att afghanska och syriska flyktingar tvingats tillbaka från Turkiet. Det är oerhört oroande.