Interiör från tyska förbundsdagen Foto: Scanpix

Tyska valet: De Gröna förhandlar med de svarta

Uppdaterad
Publicerad

Är en koalition mellan Angela Merkels kristdemokrater och De Gröna möjlig? I dag startar i alla fall samtal som ska undersöka om fortsatta förhandlingar lönar sig.

Det som för ett tiotal år sedan hade varit omöjligt har nu blivit möjligt: Samtal mellan De Gröna och de svarta (svart är kristdemokraternas partifärg i tyskland).

Bakgrunden är att Angela Merkel behöver en koalitionspartner i sin nya regering. Minoritetsregeringar anses omöjliga i det moderna Tyskland.

Tyska valet 2013

Merkel har redan hållit inledande samtal med socialdemokraterna, SPD. De båda parterna beslöt att träffas på nytt den 14 oktober. Fortfarande är det bara frågan om sonderingar som ska svara på frågan om det är lönt att ta upp verkliga förhandlingar.

Menar allvar

Angela Merkel är optimistisk. Hon har sagt att det i alla fall ska stå klart vem CDU/CSU vill förhandla med innan parlamentet håller sitt första möte den 22 oktober.

En gång har det funnits en svart-grön koalition på delstatsnivå. Det var i Hamburg men den klarade inte att regera mandatperioden ut.

Kristdemokraterna menar allvar med samtalen med De Gröna, sägs det från CDU/CSU-håll. De ska föras på samma sätt som med SPD.

Miljöminister Peter Altmeier, som anses stå Merkel nära, har sagt att chansen för en koalition med De Gröna har ökat från ”teoretisk” till ”tänkbar”.

Mera skeptisk

Bland De Gröna är man mera skeptisk. Många ledande gröna har uttalat sig mycket tveksamt. Det beror på att partiet efter ett dåligt valresultat samtidigt genomgår en kris.

Partiet har tidigare varit valbart för många borgerliga. Men i senaste valen gick man mer till vänster, bland annat i fråga om skattehöjningar. Partiledningen håller nu på att bytas ut. Frågan är åt vilket håll De Gröna nu går.

Det finns frågor där CDU/CSU och De Gröna närmat sig varandra. Det gäller till exempel kärnkraften där Merkel nu bestämt sig – efter Fukushima-katastrofen – för att den ska avskaffas. De Gröna har ett intresse att vara med och besluta hur energiomställningen ska se ut.

Inte bråttom

Samtidigt är frågan hur De Grönas väljare skulle uppfatta detta. De mera borgerliga väljarna svek i valet i september på grund av vänsterinriktningen. Kommer de vänsterinriktade väljarna att svika vid ett samarbete med kristdemokraterna?

Kristdemokraternas förhandlingar sker alltså parallellt med De Gröna och SPD.

Socialdemokraterna har inte bråttom i detta maktspel. Partiets plan ser ut så här:

Först ännu ett sonderingsmöte den 14 oktober, sen ett partikonvent som ska besluta om man ska förhandla, sedan koalitionsförhandlingar och sedan en bindande medlemsomröstning, där alla 470.000 medlemmarna ska få ge ett definitivt ja eller nej till en koalition.

Dröja in i januari

Socialdemokraternas partisekreterare Andrea Nahles har till och med sagt att en regeringsbildning kan dröja in i januari.

Bland socialdemokraterna vet man att det idag finns en majoritet mot en så kallad stor koalition. Det gäller alltså för SPD-förhandlarna att få löften om reformer som kan tilltala medlemmarna.

Frågan är hur mycket både De Gröna och SPD kan få ut av kristdemokraterna. Många bedömare menar att kristdemokraterna står närmare socialdemokraterna än De Gröna.

Ett hinder är att CDU:s bayerska broderparti CSU är klart emot ett samarbete med De Gröna. Och CSU är starkt inom den kristdemokratiska unionen.

Dåliga erfarenheter

Åtminstone socialdemokraterna har dåliga erfarenheter från sin senaste svart-röda koalition 2005 till 2009. Efter det gjorde partiet sitt sämsta val någonsin.

Rädslan för att klämmas sönder av det stora CDU/CSU är påtaglig hos båda de möjliga koalitionspartierna. Men samtidigt vill ingen ha nyval. Den första opinionsmätningen efter valet visar att både SPD och De Gröna går bakåt ytterligare, medan kristdemokraterna går framåt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet