Alla väntar sig en hård match. Det beror på att socialdemokraterna, SPD, vet att Angela Merkel och hennes kristdemokrater behöver dem.
Merkels CDU och CSU var nära att få egen majoritet i valet den 22 september. Men det räckte inte. Och det anses självklart i Tyskland att regeringen måste ha egen majoritet. Uppgörelser över blockgränserna i enskilda frågor är ovanliga.
Utpressning
Så SPD har råd att kräva mycket. Men samtidigt har ledande kristdemokrater varnat SPD för att försöka sig på utpressning mot CDU/CSU.
SPD-ledningen är hårt pressad av sina medlemmar. Opinionsmätningar under valet visade att väljarna i Tyskland helst vill ha en koalition mellan krist- och socialdemokrater. Det gällde också SPD-väljarna.
Men SPD-medlemmarna verkar inte vilja ha en ”stor koalition”. De tänker på vad som hände förra gången – från 2005 till 2009 – som SPD var i koalition med CDU/CSU. Det var Merkel som vann på den uppgörelsen. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin efter det samarbetet.
Ris åt egen rygg
SPD-ledningen måste alltså komma fram till ett bra förhandlingsresultat. SPD-ledningen har nämligen bundit ris åt sin egen rygg.
Enligt ledningens eget beslut ska medlemmarna rösta om det koalitionsavtal som så småningom blir klart. Det blir alltså SPD-medlemmarna som bestämmer om Angela Merkel blir förbundskansler.
Det kan bli pinsamt om SPD-ledningen går med på en koalition och medlemmarna säger nej. Det skulle kasta partiet ut i en våldsam kris.
CDU/CSU fick 41,5 procent av rösterna i valet, SPD gjorde ett dåligt val och fick bara 25,7. Det är alltså naturligt att kristdemokraterna sätter sin prägel på regeringspolitiken.
Hård press
Men det går stick i stäv med vad SPD-medlemmarna vill ha. De vill att CDU/CSU ger med sig på viktiga punkter för att rösta ja till kommande kompromissen. Pressen på CDU/CSU är också hård.
SPD har lämnat över en önskelista på vad man kräver. Det är bland annat en minimilön på 8,50 euro i timmen, förbättrade pensioner för de sämst ställda, investeringar i kommuner, infrastruktur och utbildning, förbättrad äldrevård och kamp mot ungdomsarbetslösheten.
Frågan är sedan hur detta ska finansieras. I valrörelsen förespråkade SPD skattehöjningar för de rika. Nu nämner man inte denna fråga, som är den största stötestenen. CDU/CSU vill inte höja skatterna.
Nu heter det bara att reformerna ska finansieras på ett ansvarigt sätt.
Kan bli kärvt
På en del punkter verkar det som om kristdemokraterna kan gå med på SPD:s krav, men när det kommer till skattehöjningar kan det bli mycket kärvt.
Därför väntar man att dessa förhandlingar kommer att pågå länge. Det finns de som talar om att det kan dröja långt in i december innan något blir klart.
Om det inte blir klart kan nyval vänta. Om inte De Gröna och kristdemokraterna på något sätt skulle kunna komma överens om en koalition.
Men nyval är det ingen som vill ha. Visserligen skulle troligen Merkels kristdemokrater vinna ytterligare röster, men samtidigt skulle troligen det eurofientliga missnöjespartiet Alternative für Deutschland, AfD, komma in i parlamentet, vilket skulle komplicera det parlamentariska arbetet oerhört.
SPD kan straffas
Och socialdemokraterna skulle förmodligen straffas hårt för att de inte velat gå med i en stor koalition, som är vad en majoritet av de tyska väljarna vill ha – i hopp om att denna regering ska lösa problemen i stor harmoni.