En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en person omgiven av mikrofoner från olika nyhetskanaler, vilket indikerar en presskonferens eller intervju. Till höger föreställer en annan person som sitter i ett rum med en ljus bakgrund, troligtvis under en videokonferens eller ett samtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oberoende ytterhögerkandidaten Calin Georgescu t.v. fick flest röster i första valomgången i presidentvalet i Rumänien. Foto: TT

Gud, Putin och Tiktok i rumänsk valrysare

Uppdaterad
Publicerad

Skrällar och fuskanklagelser präglade Rumäniens presidentval.

Nu röstas också i ett ovisst val till parlamentet – med tunga roller för Gud, Putin och Tiktok.

Att den starkt religiöse Calin Georgescu skulle få flest röster i förra veckans första omgång av Rumäniens presidentval var en rejäl överraskning.

Ytterhögerkandidaten, som bland annat kritiserats för att öppet ha hyllat Rysslands president Vladimir Putin, fick 22 procent av rösterna, trots att han bara låg på några få procentenheter i de opinionsmätningar som gjorts på förhand.

Regeringen har pekat finger mot Tiktok, där Georgescu-inslag hastigt fått miljontals tittare, och ifrågasatt vem som egentligen betalat för hans kampanj.

Ytterhöger i topp?

När Rumänien nu också ska rösta fram ett nytt parlament under söndagen riktas blickarna främst mot den formellt oberoende Georgescus tidigare parti AUR.

Det starkt nationalistiska högerpartiet har rusat upp i ledning i opinionsmätningarna med drygt 20 procents stöd. Frågan är bara hur trovärdiga siffrorna är med tanke på att partiledaren George Simion inte alls lyckades så bra i presidentvalet som det gissades på förhand.

Simion – vars parti ingår i samma europeiska partifamilj som svenska SD – vill liksom Georgescu avbryta Rumäniens militära stöd till Ukraina.

Ökänd partiledare

Bakom AUR försöker Rumäniens regeringspartier, socialdemokratiska PSD och konservativa PNL, hålla liberala USR bakom sig i kampen om att bli näst största parti. USR:s kandidat Elena Lasconi gjorde oväntat bra ifrån sig i presidentvalet, men riskerar att bli av med sin finalplats efter en omräkning.

Ovissheten är samtidigt stor om hur det ska gå för landets mest extrema ytterhöger, SOS Rumänien. Partiledaren Diana Sosoaca valdes in i EU-parlamentet i somras och har redan hunnit bli ökänd för antisemitiska utfall och löften om att rensa parlamentet på demoner.

Oberoende Calin Georgescu fick flest röster i första omgången av Rumäniens presidentval. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT
Vaccinskeptiska och starkt religiösa rumänska ytterhögerledamoten Diana Sosoaca under en protest i EU-parlament i somras. Foto: Jean-François Badias/AP/TT

Fakta: Valet i Rumänien

Rumänien ligger i sydöstra Europa, med gräns mot Ungern och Ukraina i norr, Moldavien i öster, Bulgarien i söder och Serbien i väst. Landet har 19 miljoner invånare och är medlemmar i EU sedan 2007 och Nato sedan 2004.

Söndagens parlamentsval gäller alla 330 platser i underhuset (deputeradekammaren) samt alla 136 i överhuset (senaten).

Sedan 2021 har landet styrts av en stor koalition mellan socialdemokratiska PSD och konservativa PNL där tidigare även liberala UDMR ingick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.