FN:s generalsekreterare framhåller splittringen i säkerhetsrådet. Foto: Martin Lundberg/SVT

Guterres: Naivt att tro att FN kan lösa Syrienkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres säger i en intervju i SVT:s Agenda att det är uppenbart naivt att tro att FN på något magiskt sätt ska kunna lösa alla problem i Syrien.

– Särskilt inte nu när säkerhetsrådet är så splittrat som det är, säger han.

António Guterres, som är i Sverige efter helgens möte i Skåne med FN:s säkerhetsråd, säger att FN inte har förmågan att lösa problemen i Syrien. Detta som svar på en fråga från Agendas Camilla Kvartoft om vad han vill säga till alla de människor som har tappat tron på FN efter över sju års krig i Syrien.

– I Syrien finns flera olika arméer, alla möjliga miliser, det finns stridande från hela världen, olika intressen konfronteras, där finns det kalla kriget, där finns klyftan mellan sunni och shia,  där finns andra sprickor mellan olika delar av regionen... det är uppenbart naivt att tro att FN på något magiskt sätt kan lösa alla dessa problem, särskilt när säkerhetsrådet är så splittrat, säger han.

Agenda

”Kalla kriget är tillbaka”

Förra veckan utförde USA, Storbritannien och Frankrike en attack i Syrien, som en följd av den attack som skett mot staden Douma. Var det en berättigad åtgärd?

– Vi har regler att förhålla oss till och de är tydliga. Men det viktiga nu är inte att se bakåt utan framåt, svarar António Guterres.

Han konstaterar att det är uppenbart att det kalla kriget har kommit tillbaka. Men han ser ett par viktiga skillnader mot det förra kalla kriget:

– Då fanns en stor konflikt mellan USA och Sovjetunionen. Nu kontrollerar inte USA och ryssarna alla, som de gjorde då. Många länder är mycket aktiva i regionen: Turkiet, Iran, Saudiarabien och andra. Det finns inte två homogena väl kontrollerade block, säger han och fortsätter:

”Finns inte längre dialog och kontroll”

– Under det förra kalla kriget fanns funktioner för dialog, kontroll och kommunikation för att försäkra att när det uppstod en risk för konfrontation, så skulle händelserna inte eskalera bortom kontroll. Nu finns inte längre de mekanismerna. Det är därför situationen var så farlig och jag är glad att saker har lugnat ner sig.

Han tillägger att han hoppas att det ska bli möjligt att komma överens i framtiden – för att inte en situation som den i förra veckan ska upprepas.

Tacksam mot Sverige

António Guterres säger också att han är mycket tacksam mot Sverige för initiativet att förlägga ett möte med FN:s säkerhetsråd på Dag Hammarskjölds gård i Skåne. Han säger att de vackra omgivningarna har bidragit till att att mötet blev, som han säger, mycket framgångsrikt:

– Vi hade en mycket konstruktiv diskussion och vi tog några framåtsyftande beslut. Vi har beslutat att arbeta tillsammans för att försöka komma ur det dramatiska dödläge som vi varit i när det gäller ansvaret för de kemiska attackerna i Syrien, säger han.

– Säkerhetsrådet har varit helt paralyserat i denna fråga men i dag beslöt vi i alla fall att gå vidare med att försöka hitta en utväg. Detta var bara möjligt tack vare de underbara omgivningar som Sverige gett oss.

Ryssland är mycket kritiskt till den USA-ledda attacken i Syrien. Hur allvarlig är konflikten mellan Ryssland och västländerna?

– Det är en allvarlig konflikt. Vi måste göra allt vi kan för att återfå en dialog så att parterna kan överbrygga den spänning som nådde sin klimax förra veckan och som jag tror är farlig för internationell fred och säkerhet.

”Representerar inte världen av i dag”

António Guterres är samtidigt skarp när han formulerar sin åsikt om hur FN:s säkerhetsråd fungerar – eller inte fungerar – i dag:

– Vi har ett strukturellt problem i rådet. Det representerar världen som den såg ut efter andra världskriget. Det representerar inte längre världen av i dag. Vetot har blivit ett verktyg som används alltför ofta. Det finns en diskussion om reformer så att vi kan få ett råd mer i linje med världen av i dag. Som jag sagt många gånger: det blir inte en fullständig reform av FN innan säkerhetsrådet är reformerat.

En del menar att du varit ganska osynlig som FN:s generalsekreterare. Vad tycker du själv om hur du har klarat uppgiften så här långt?

– Det är inte min uppgift att avgöra, svarar Guterres, som framhåller att diskret diplomati kan vara att föredra framför offentliga utspel:

– Vi behöver få till en seriös dialog som inte bara är till för tv-kamerorna eller för opinionen utan för att verkligen försöka lösa problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet