Nikolaos Michaloliakos Foto: TT

Gyllene gryning i valrörelse från fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Det nazistiska Gyllene gryning var ett av partierna som nyligen kastade Grekland in i ett nyval som ännu en gång kan skaka om Europa. Partiet förbereder nu en valkampanj från fängelset. Ett av målen är att förändra landet i grunden och ge större makt till en stark ledare.

Två gånger i veckan besöker Ourania Michaloliakos sin pappa i fängelset i Aten. Han är det nazistiska partiet Gyllene grynings starka ledare.

– Han är den viktigaste personen för Gyllene gryning. Han är ledaren, han är allt, säger Ourania Michalolakos på väg in i fängelset.

Nikolaos Michaloliakos är anklagad för att leda en kriminell organisation som misstänks ha utfört våldsamma attacker på invandrare och politiska motståndare. Bland annat efter mordet på rapparen Fyssas. Enligt åklagaren bör ett 70-tal medlemmar ställas inför rätta i en rättegång som väntas under våren.

Förde Grekland till nyval

Partiet har nu gjort gemensam sak med bland andra vänsterradikala Syriza och fört Grekland till nyval den 25 januari. Detta genom att i parlamentet underkänna regeringens presidentkandidat. Syriza som toppar opinionsmätningarna vill omförhandla Greklands låneavtal med EU och riva upp de hårda besparingarna och reformerna. Något som ännu en gång skapat skrämselhicka i Europa och prat om en möjlig Grexit.

Gyllene Gryning ligger trea i opinionsundersökningarna med 5-6 procent efter regeringspartiet Ny Demokrati. Det högerextrema partiet har en alldeles egen agenda för att förändra landet i grunden.

I programserien Fosterland träffar SVT Gyllene gryning i dess högkvarter i Aten. På väggarna hänger flaggor med partiets hakkorsliknande symbol och vi följs tätt av vakter med allvarliga miner.

Vill begränsa parlamentets makt

Ourania Michaloliakos sitter i Atens fullmäktige och är en del av Gyllene grynings kärna. Hon berättar om partiets agenda. Förutom att sätta stopp för invandringen vill de helt göra om det demokratiska systemet och ha en stark ledare.

– Den antika grekiska demokratin var ett enmansstyre. Folk hade rätt att rösta men det var en person som fattade de stora besluten. Hon eller han hade naturligtvis folk omkring sig och de lyssnade på folkets behov.

Detta lyssnande ska enligt Gyllene gryning främst ske genom folkomröstningar i viktiga frågor. Det folkvalda parlamentet ska halveras.

– Nu har vi 300 parlementariker. Hälften ska bort, de sitter bara och får lön utan att göra något.

”Hålls som politisk gisslan”

Med flera av partiets 16 parlamentariker i fängelse kompliceras en valrörelse. Enligt källor till SVT har partiet problem att fylla sina listor till det stundande parlamentsvalet. Enligt de själva är detta ett bevis för ett politiskt korståg emot partiet och dess ledare.

– Han hålls som gisslan av den här korrupta regeringen som sätter oskyldiga människor i fängelse samtidigt som dom låter ekonomiska brottslingar gå fria, säger Ourania Michaloliakos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.