• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den sydafrikanska staden Johannesburg har råkat ut för ett cyberangrepp som kapat delar av stadens IT-system. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT

Hackerangrepp mot Johannesburg – stadens IT-system kapat

Publicerad

Den sydafrikanska storstaden Johannesburg utsattes i torsdags för ett stort cyberangrepp som kapade IT-system. En hackergrupp som säger sig ligga bakom angreppet kräver nu en lösensumma för att återställa systemet, men staden meddelade under måndagen att man inte tänker betala.

Det var en tjänsteman som upptäckte cyberangreppet efter att hackarna lämnat ett meddelande på stadens inloggningssystem.

”Era servrar och data har blivit hackade. Vi har dussintals med bakdörrar till er stad. Vi har kontroll över allt i er stad. Vi har också komprometterat alla lösenord och känsliga data, som finans- och befolkningsinformation”, stod det i meddelandet, rapporterat tekniknyhetssajten Zdnet.

Efter upptäckten stängdes flera av stadens IT-system ned för att förhindra att angreppet spreds sig vidare.

Kommer inte att betala

Hackergruppen kräver att staden betalar en lösensumma på 4 bitcoin, ca 290 000 kronor, senast i dag måndag – men enligt ett pressmeddelande från staden kommer man inte att tillmötesgå kravet.

”Jag kan bekräfta att staden inte kommer att gå med på deras krav, och vi är övertygade om att vi kommer kunna återställa våra system till full funktionalitet”, skriver en talesperson i ett uttalande på Johannesburgs officiella Twitter-konto.

Har hänt förut

Det är inte första gången som Johannesburgs infrastruktur kapas av hackare. I juli råkade en av stadens största el-leverantörer ut för ett cyberangrepp, även där krävde förövaren en lösensumma för att återställa det utsatta IT-systemet. Det rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.