Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukhusen i Gaza mäktar inte med att ta emot alla som behöver vård, enligt Mia Hejdenberg, medicinsk rådgivare Läkare utan gränser. Foto: SVT/Reuters/AFP

Hälsoläget i Gaza fortsatt akut – allt fler lider av undernäring

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lider av undernäring och smittsamma sjukdomar i Gaza samtidigt som tillgången på sjukvårdsmateriel och medicin minskar.

– Om man inte får möjlighet att hjälpa och tillhandahålla sjukvård, då kommer folk att dö, säger Mia Hejdenberg, medicinsk rådgivare Läkare utan gränser.

Hittills har dussintals personer dött av undernäring, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet.

Utöver krigsskador lider en växande del av befolkningen av undernäring och smittsamma sjukdomar som diarré, luftvägsinfektioner och svinkoppor, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

– Min son lider av undernäring på grund av kriget. Jag vill inte förlora min son, när jag ser honom ligga här känner jag att han dör framför mina ögon och jag kan inte göra någonting, säger en mamma som har tagit sig till Nassersjukhuset i södra Gaza med sin son.

Krig mellan Israel och Hamas

”Barn ligger på golvet”

Det akuta hälsoläget och inflödet av krigsskador gör att sjukhusen i Gaza inte mäktar med och det blir allt svårare att få en plats på sjukhusen.

– Jag har kollegor som rapporterar att de tvingas ha barn liggandes på golvet för det finns inte tillräckligt med sängar och madrasser på sjukhusen, säger Mia Hejdenberg, medicinsk rådgivare Läkare utan gränser till SVT.

”Då kommer folk att dö”

Enligt det Hamaskontrollerade palestinska hälsoministeriet har 34 personer dött av undernäring och uttorkning men hjälporganisationer befarar att siffran är betydligt högre.

Samtidigt är det få transporter av sjukvårdsmateriel och medicin som kommer in i Gaza och lagren börjar sina.

– Om man inte får möjlighet att hjälpa och tillhandahålla sjukvård, då kommer folk att dö, säger Mia Hejdenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet