Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wissam Ahmad al Halbi och hennes familj räddades från Gaza och togs till Västbanken – nu kan tvingas tillbaka till kriget Foto: Marco Nilson

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överblick

Hamas: Nya samtal om vapenvila på lördagen

En Hamas-delegation anländer till Kairo på lördag för att diskutera förslaget om vapenvila i Gaza, uppger Reuters.
Enligt Times of Israel ska även gisslansituationen diskuteras.
En talesperson för terrorstämplade Hamas bekräftar för nyhetsbyrån att man kommer att delta nya i samtal.

Även CIA-chefen William Burns ska befinna sig i staden för att delta i möten om Gaza.

Redan i måndags åkte en delegation från Hamas till Kairo. Även en israelisk delegation ska då ha varit i Kairo, enligt källor till israeliska och arabiska media. Vad förhandlingarna kom fram till den gången är inte känt.

Hotet: "Vi kommer att attackera alla fartyg"

De Iranstödda Huthirebellernas militära talesman sade på fredagen i ett tv-sänt tal att de kommer att rikta in sig på alla fartyg som är på väg till israeliska hamnar och som ligger inom deras räckvidd, rapporterar Reuters.

- Vi kommer att attackera alla fartyg som är på väg till israeliska hamnar i Medelhavet i alla områden som vi kan nå, sade han.

Huthirebellerna har sedan december i fjol attackerat handelsfartyg i Röda havet, för att hämnas kriget i Gaza. Det har fått flera företag att omdirigera sina fartyg till längre och dyrare rutter runt Afrika. USA och Storbritannien, med stöd av flera länder, har som svar attackerat militära mål i Jemen som används av huthi.

Markerad händelse

Nya sanktioner mot israeliska grupper

Storbritanniens utrikesdepartement meddelade på fredagen att man inför nya sanktioner mot två israeliska grupper som är kända för att ha stöttat, hetsat och främjat våld mot palestinska samhällen på Västbanken.

Man inför även sanktioner mot fyra personer som begått människorättskränkningar mot dessa samhällen, står det i pressmeddelandet.

"Detta sanktionspaket riktar sig mot två grupper som leder dessa attacker och fyra personer som är direkt ansvariga för grovt våld mot civila palestinska", säger utrikesminister David Cameron.

"Storbritannien kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder om det behövs, inklusive genom ytterligare sanktioner".

Dagens sanktionspaket är den andra utfärdad av Storbritannien mot grupper och individer som kopplats till våld på Västbanken.

Polis avlägsnar demonstrerande studenter i Paris

Fransk polis har gått in i det franska universitetet Science Po i Paris för att avlägsna studenter som barrikaderat sig i en propalestinsk protest.

Enligt Le Parisien gick polisen in i byggnaden strax efter 11.30 på fredagen där de möttes av en grupp i lobbyn som skanderade slagord som "Israel mördare, Science Po, medbrottslingar". Vid tidpunkten ska ett 50-tal studenter befunnit sig i byggnaden, enligt en student till tidningen.

Propalestinska protester pågår samtidigt i flera andra franska städer. De pro-palestinska universitetsprotesterna har spridit sig till flera länder, bland andra Frankrike, Australien och Storbritannien, efter att först ha brutit ut i USA.

Markerad händelse

FN: "Kan bli en slakt på civila"

Israel har länge sagt att de kommer genomföra en militäroffensiv i Rafah i södra Gaza, oavsett om en vapenvila uppnås eller inte.

Och om det genomförs skulle det innebära en risk för hundratusentals Gazabor och ett hårt slag mot humanitär verksamhet, säger FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) på fredagen, skriver Reuters.

- Det kan bli en slakt på civila och ett otroligt slag mot den humanitära verksamheten i hela remsan eftersom den i första hand drivs från Rafah, sade Jens Laerke, talesperson för FN:s humanitära kontor, vid en pressträff i Genève.

Turkiet: Stoppad handel tills vapenvila säkras

Turkiets handelsstopp med Israel kommer att fortsätta tills en permanent vapenvila och ett ohindrat humanitärt biståndsflöde till Gaza har säkrats. Det säger Turkiets handelsminister Omer Bolat på fredagen, rapporterar Reuters.

Det var på torsdagen som det meddelades att Turkiet beslutat att stoppa handeln med Israel. Handelsstoppet gäller både import och export.

Markerad händelse

Man ur gisslan bekräftat död

En man som togs som gisslan under Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober är död, bekräftar den israeliska regeringen på X.

Den 49-årige mannen som bodde på kibbutzen Be'eri dödades redan i Hamas attack och hans kropp fördes sedan till Gaza, enligt The Times of Israel. Även hans fru dödades i attacken och två av deras tre barn togs som gisslan. I november utväxlades barnen mot palestinier som suttit fängslade i Israel.

Enligt Israels regering bedöms 129 gisslan finns kvar i Gaza, inklusive det trettiotal av dem som tros vara döda. Drygt hundra ur den ursprungliga gisslan har utväxlats mot palestinska fångar.

Tre män sitter på en soffa invid ruinerna av sitt förstörda hem i Khan Yunis efter att den israeliska armén dragit tillbaka sina styrkor från södra Gazaremsan.

Tre män sitter på en soffa invid ruinerna av sitt förstörda hem i Khan Yunis efter att den israeliska armén dragit tillbaka sina styrkor från södra Gazaremsan.
Foto: Haitham Imad
Markerad händelse

Turkiet stoppar all handel med Israel

Tonläget mellan Turkiet och Israel blir allt mer infekterat i takt med att Israels krig med Hamas i Gaza fortsätter.

Nu har Turkiet beslutat att stoppa handeln med Israel, skriver Israels utrikesminister Israel Katz på X. Handelsstoppet gäller både import och export.

Enligt Bloomberg, som talat med två turkiska källor med insyn, stoppas all handel från och med torsdag.

Enligt tidningen, med hänvisning till den turkiska statistikmyndigheten, var handeln mellan de båda länderna värd 6,8 miljarder dollar år 2023, och bestod till 76 procent av turkisk export.

Enligt Katz kommer Israel söka alternativa handelspartners för att kompensera Turkiets handelsstopp.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Skulle dröja till 2040 att återuppbygga Gaza

Om kriget mellan Israel och Hamas upphörde idag skulle det ta fram till 2040 att återuppbygga alla de hem som har förstörts under nästan sju månader av Israels bombningar och markoffensiver i området. Det konstaterar FN i en rapport som publicerades under torsdagen.

Enligt dem skulle det kosta minst 328 miljarder kronor att bygga upp all förstörelse på Gazaremsan.

72 procent av alla bostadshus har förstörts. Den totala mängden bråte från bombanfall och explosioner beräknas vara 37 miljoner ton. Utöver de bostäder och  infrastruktur som förstört är skadorna på det palestinska kulturarvet stora.

I videon kan du se förödelsen genom biltur i Gaza.