På en bredd av runt 50 kilometer gick den palestinska, terrorstämplade gruppen Hamas till attack mot Israel med bland annat båtar, motoriserade hängglidare, drönare och lastmaskiner.
– Man har också tagit en militärbas och erövrat fordon därifrån. Att man har lyckats så väl på den här stora bredden, det överraskar. Det pekar verkligen på det israeliska misslyckandet, att man inte lyckats få förvarning eller lyckats möta det här förrän det är alldeles för sent, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.
– Det borde tagit lång tid att planera det här, säger han i SVT:s livesändning om attacken mot Israel.
Larm kan ha missats
Många frågar sig varför inte Israel lyckades förutse vad som var på gång. Både Paasikivi och Hans Brun, terrorforskare på Kings College i London, tror att Hamas har planerat attacken under flera månader, och är alltså förvånade över att det hela har kunnat gå under radarn.
– När det gäller sådana här underrättelsemisstag, eller underrättelsefiaskon som man säger på engelska, så finns det i grund och botten två möjliga felkällor, säger Brun.
– Den första är det man kallar för inhämtning och analysbrister, det vill säga hur man samlar in information och analyserar den. Det andra, den vanliga felkällan, är att de rapporter och signaler som olika underrättelsetjänster skickar till den politiska och militära ledningen, att de inte tas på allvar eller prioriteras ner.
”Borde funnits väldigt mycket information”
Joakim Paasikivi delar den bilden, även om det i nuläget är svårt att veta var det fallerade.
– Det mest sannolika, håller jag med om, det är fel i beslutsfattningen. I förberedelseskedet borde det ha funnits väldigt mycket information att plocka upp.