Kommentarer på kinesiska sociala medier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är inläggen som fick Israels ambassad i Kina att stänga kommentarsfältet – Kinakorrespondent Tilde Lewin går igenom de kinesiska sociala medierna i klippet. Foto: Skärmdumpar Weibo

Hamashyllningar och antisemitism – så låter det i kinesiska kommentarsfält

Publicerad

Hitlerreferenser, hakkors och önskningar om att Hamas ska göra slut på Israel ”en gång för alla”. Det är några av inläggen som fick Israels ambassad i Kina att stänga sitt kommentarsfält.

Det skriver israeliska Institutet för studier av nationell säkerhet, INSS, på X.

Det var efter att ambassaden hade delat ett inlägg om en kinesisk-israelisk student som kidnappats av Hamas i samband med attacken den 7 oktober som kommentarerna strömmade in.

Krig mellan Israel och Hamas

Trots en policy där ”skadligt innehåll” är förbjudet låg kommentarerna på kinesiska sociala mediet Weibo kvar veckor efter att de publicerats, enligt The Guardian.

Släpps igenom av kinesiska censuren

Föraktet mot israeler och judar i inläggen är inte representativa för den kinesiska befolkningen i stort, enligt SVT:s Kina korrespondent Tilde Lewin.

– Däremot visar det på vilken typ av åsikter en del kineser har och som den kinesiska censuren dessutom tillåter, säger hon.

Vill se tvåstatslösning

Kina har historiskt sett varit propalestinskt och velat se en tvåstatslösning i regionen. Linjen om tvåstatslösning står fast än i dag, men samtidigt har relationen med Israel utvecklats.

Turism, forskning och näringsliv är några av områdena där länderna närmat sig varandra.

Vägrar fördöma Hamas

Kina har inte fördömt Hamas attack den 7 oktober och inte heller stämplat dem som en terrororganisation som till exempel EU, USA och Egypten har gjort.

Vissa menar att det ger bränsle till antisemitismen i kommentarsfälten.

– Den kinesiska regeringens budskap är tydligt: Att antisemitiska kommentarer tolereras, säger Carice Witte, vd för den israeliska tankesmedjan Signal Group till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet