De främlingsfientliga kravallerna i Sydafrika, i Durban och Johannesburg i synnerhet, har skördat minst sex liv de senaste dagarna och lämnat många invandrare i landet med sönderslagna ägor och plundrade affärsverksamheter.
– Jag har ju varit i [stadsdelen] Alexandra, som var som hårdast drabbat inatt. Det var väldigt aggressivt. Flera jag pratade med bad mig gå därifrån, de sa att ”om vi talar med dig så kan vi bli attackerade”, berättar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Johannesburg.
Starka reaktioner i andra grannländer
I flera andra länder, bland annat Zimbabwe, Moçambique och Zambia, har många människor protesterat mot våldet i Sydafrika, som sprungit ur ett missnöje över arbetslöshet där sydafrikaner menar att grannländernas migranter tar deras jobb. Även i Sydafrika har protester mot våldet samlat tusentals demonstranter.
– Det har varit väldigt starka reaktioner i andra afrikanska länder. Man är uppriktigt chockade och förfärade över det här, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås i Johannesburg.
Stenkastning och bojkott
I Zimbabwe uppges studentledare ha uppmanat till både bojkott och att uträtta attacker på sydafrikanska affärsidkare i landet, skriver Eyewitness News. I grannlandet Moçambique har det enligt samma tidning förekommit rapporter om stenkastning mot bilar med sydafrikanska registreringsplåtar.
Hundratals sydafrikaner, boende och arbetandes i Moçambique ska nu ha flytt landet av rädsla för värre repressalier, rapporterar International Business Times, IBT. En regional guvernör i södra Moçambique har uppmanat landets invånare att inte ge sig hän till hämndaktioner.
– Logiken låtar oss inte svara de xenofobiska attackerna i Sydafrika med våld. Vi kan inte bemöta ondska med ondska, säger han till IBT.
”Kommer göra alla sydafrikaner obekväma”
I Nigeria kommer samtidigt landets nationella studentorganisationen med ett hotfullt ultimatum till Sydafrika, rapporterar The Street Journal.
Man ger den sydafrikanska regeringen en vecka på sig att få bukt med det främlingsfientliga våldet i landet, som främst drabbar invandrare från just Nigeria, Moçambique, Zimbabwe och Etiopien.
– Om attackerna om plundringen inte får ett slut inom sju dagar, kommer vi inte ha något annat val än att gå emot alla sydafrikanska investeringar [i Nigeria]. Vi kommer inte att sluta där, utan gå ännu längre och göra alla sydafrikanska medborgare boende i vårt land väldigt obekväma, skriver organisationen i ett skriftligt uttalande.
”Får en vecka på sig att stänga sina butiker”
Malawi har efter våldsamheterna erbjudit de 400 malawier som bor i ett flyktingläger utanför Durban hjälp att komma hem. I deras hemland uppmanas man att bojkotta alla produkter från Sydafrika, och demonstrationer arrangeras i huvudstaden Lilongwe.
– Vi ger sydafrikanerna en vecka att stänga sina butiker i Malawi, men på fredag i nästa vecka stänger vi butikerna åt dem. Om sydafrikanerna inte vill ha oss i deras land, vill vi inte ha deras varor i vårt, säger John Kapito, ordförande för Malawis konsumentorganisation, till BBC.
Zuma: ”Går emot allt vi tror på”
Sydafrikas president Jacob Zuma har beslutat ställa in ett planerat besök i Indonesien med anledning av den pågående våldsvågen mot invandrare i sydafrikanska städer.
Presidenten lovade att göra allt för att stävja våldsamheterna, när han under lördagen besökta ett flyktingläger i Durban.
– Dessa attacker går emot allt vi tror på. Majoriteten av sydafrikanerna älskar fred och goda relationer till sina bröder och systrar på kontinenten, säger Zuma, enligt BBC.
”Stor risk att kriminella drar nytta av våldet”
Enligt SVT:s korrespondent Johan Ripås verkar det vara lugnare i Johannesburg i kväll, men inom de närmsta timmarna kan våldet blossa upp igen.
– Det stora problemet är att det är så himla mycket människor i de här områdena eftersom det är helg. Människor dricker och det är ganska stor risk att kriminella grupper drar nytta av situationen och attackerar butiker bara för att stjäla.
– Jag är inte säker på att alla är ideologiskt övertygade och avskyr invandrare, utan vissa passar nog bara på. I det allmänna kaoset kan våldet eskalera och kriminella grupper tar chansen.