Axel Friedrich avslöjade VW-avgasbluff. Nu jagar han vidare Foto: SVT Marco Nilson / Sara Sundstedt

Volkswagens avgasfusk dödar tusental

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om Volkswagens utsläppsbluff blev stora rubriker världen över. Men fusket hade kunnat komma upp till ytan betydligt tidigare. Om myndigheterna hade lyssnat på avgasjägaren Axel Friedrich. Istället kommer nu 1.200 människor i Europa dö i förtid på grund av fusket.

Hösten 2015 blev det offentligt. Volkswagen hade systematiskt, under flera års tid, fuskat med siffrorna om hur hälsofarliga ämnen deras dieselbilar släppte ut. Men fusket upptäcktes redan 2011. Av en privatperson, den tidigare trafikchefen på tyska Naturvårdsverket, Axel Friedrich.

Axel Friedrich påtalade sin upptäckt för tyska myndigheter men ingen lyssnade.

Friktion

LÄS MER: Så många i världen andas dålig luft

– Jag blir så förbannad att en privatperson ska behöva göra avslöjandet. Detta är regeringen och myndigheternas jobb. Detta är misshandel med dödlig utgång. Varför skyddar de oss inte, säger Friedrich.

Kvävedioxiden dödar

I dieselavgaser finns kvävedioxid som bidrar till hundratusentals dödsfall i världen varje år, enligt WHO.

Bara Volkswagens bluff i sig kommer leda till att 1.200 människor i Tyskland och de närmaste grannländerna kommer att dö tio år för tidigt, enligt en studie gjord vid Massachussetts Institute of Technology i Boston.

LÄS MER: Skiten vi andas – i siffror

I dag är Axel Friedrich frilansande avgasexpert, som får betalt av två miljöskyddsstiftelser. Han har testat 60 dieselbilar av de mest sålda märkena, hittills har bara fem klarat hans tester

Se klippet med avgasjägaren Axel Friedrich ovan. Hur kom avgasfusket egentligen upp till ytan? Och vad får Volkswagens fusk för konsekvenser för folkhälsan?

Se hela programmet Korrespondenterna om luftföroreningar här.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet