Hans far var börsmäklare och själv tog han aldrig någon universitetsexamen utan började som mäklare i råvarubranschen.
Han var tidigt medlem i det konservativa partiet men gick ur det när den konservative premiärministern John Major undertecknade EU:s Maastrichtavtal 1992.
Krävde utträde ur EU
Farage var mot denna politik som han ansåg hota den brittiska självständigheten och han var med 1993 och bildade United Kingdom Independent Party, Ukip, som krävde utträde ur EU.
Han blev EU-parlamentariker 1999. Då fick partiet tre mandat, 2004 blev det tio mandat.
Idag är Farage fortfarande EU-parlamentariker och tillhör samma parlamentsgrupp som Sverigedemokraterna och Beppe Grillos italienska protestparti Fem stjärnor (Gruppen frihet och direktdemokrati i Europa). Han är en av gruppens två ordförande.
Stor invandring
Farages kritiska hållning mot EU har förstärkts genom stor invandring till Storbritannien från östliga EU-stater, en följd av den fria rörligheten inom unionen.
Farages budskap är att enda sättet att stoppa denna invandring är att lämna EU. Han skyller många av de stora samhällsproblemen idag på invandringen: arbetslöshet, bostadsbrist, brister inom sjukvården och igenkorkade motorvägar.
Han har förklarat att han kan acceptera invandring från Indien eller Australen, men östeuropeiska invandrare har inget gemensamt med Storbritannien att göra, är hans budskap. Han vill alltså tillåta invandra av högt kvalificerad arbetskraft men inga andra.
Farage blev största parti i EU-valet 2014 med nära 27 procent. Idag ligger hans parti på 12-16 procent.
Påverkat de stora partierna
Det är mycket, men som det brittiska valsystemet fungerar väntas han bara få en handfull mandat i underhuset, om ens det.
Farage har dock med sin EU- och invandringspolitik påverkat de stora partierna som till exempel bestämt sig att invandrare inte ska åtnjuta sociala förmåner förrän efter en tids vistelse i landet – två år för Labour, fyra för de konservativa och fem för Ukip.
Farages politik har också fått premiärminister Cameron att lova en folkomröstning före 2017 års utgång om Storbritanniens EU-medlemskap.
Beundrar Putin
Av det uttalanden som citeras av Farage är också ett om att han beundrar Vladirmir Putin och ser honom som nutidens störste statsman. Han tillade dock att han beundrade honom som aktör inte som människa.
Han har också sagt att väst måste sluta att motsätta sig hans intrång på Krim och istället tillsammans med honom bekämpa IS och andra terroristgrupper. Uttalandena är från mars respektive september 2014.