Valaffisch med Petro Porosjenko, favorit inför presidentvalet. Foto: SVT

Han spås bli Ukrainas nästa president

Uppdaterad
Publicerad

Petro Porosjenko är favorit inför presidentvalet i Ukraina. Han säger att han är öppen för en dialog med de proryska separatisterna.

Agendas utsända har följt Petro Porosjenko på hans valkampanj i de nordöstra regionerna, några mil från den ryska gränsen. På valmöte i staden Romni tränger han sig genom folkmassan fram till scenen. Många vill skaka hans hand.

Presidentvalet den 25 maj är det kanske viktigaste i landets historia. Trots att valet inte kommer att genomföras i de oroligaste områdena blir det legitimt, menar Porosjenko, eftersom så många röstar i andra delar av Ukraina.

Krimkonflikten

Öppen för decentralisering

Hans främsta uppgift som president blir att skapa förtroende. Det är med dialog han ska lösa krisen. Så här säger han när Agenda får en intervju med honom:

– Är motparten obeväpnad och beredd att lyssna och kommunicera, är vi fullständigt öppna för att inleda en dialog. Det viktigaste för dem är säkerhet. Presidenten garanterar dem säkerhet och rätt att utöva sina grundlagsenliga rättigheter. Att tala vilket språk de vill och välja vilka parlamentsledamöter de vill. Och att decentralisera makten så att kommunstyrelserna kan lösa största delen av deras problem.

I Kiev syns affischerna inför presidentvalet överallt. Porosjenko är favorit. Hans chokladfabriker och livsmedelsindustrier har gjort honom till en av landets rikaste män.

Det är lugnt i Kiev men ingen slappnar av helt. Utanför parlamentet vaktar självförsvarsstyrkor och människor demonstrerar.

”Valet är en möjlighet”

Dasja Sinelnikova arbetar på en radiostation i Kiev. Hennes program är på ryska. Alla som ringer vill prata om krisen i öster.

– Det här är en möjlighet. Putin och Ryssland gör allt för att valet i Ukraina inte ska bli av. En president behövs för att vi ska kunna ha ett normalt samarbete med EU och USA och för att vi ska kunna ta viktiga steg i vår egen och vårt lands utveckling, säger hon.

I Ukraina är språk och identitet en komplicerad historia. Dasja är rysktalande, född i öster men lever i Kiev och tror på en framtid med väst och EU.

När jag frågar vad som händer om Ukraina förlorar de östra delarna blir det för mycket för henne. Hon har släkt och vänner kvar där.

– Jag kan inte föreställa mig att en del av Ukraina... inte längre skulle vara Ukraina, säger hon och brister i gråt.

Petro Porosjenko kan alltså tänka sig ökad autonomi och decentralisering för de östra områdena men han säger nej till en federation, som Ryssland har krävt.

– Ju förr Ryssland börjar visa en sansad inställning till den komplicerade relationen länderna emellan, desto bättre. Jag tvivlar på att det händer omedelbart efter presidentvalet, men jag hoppas att vi i samarbete med EU, USA och G7-gruppen kan få upp Ryssland på dagordningen, säger han.

Reportage från Ukraina i Agenda söndagen den 18 maj kl 21.15 i SVT2. I studion Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet