• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av deltagarna i prideparaden Pristina, Kosovo, i år. Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Här är det farligast att vara hbtq-person

Publicerad

Dödstraff är fortfarande en realitet i flera länder för hbtq-personer. Mellanöstern och Östafrika sticker ut som de värsta platserna att leva på.

Här är det dödsstraff

Enligt en kartläggning från ILGA, en internationell paraplyorganisationen för hbtq-organisationer, är läget mycket farligt för många homo -, bi-, och transexuella personer runt om i världen.

I Sudan, Saudiarabien, Irak, Iran, Afghanistan, Mauretanien, Jemen och Pakistan råder dödsstraff.

Här döms man till fängelse

I Afrika söder om Sahara sticker Uganda, Eritrea, Etiopien, Zambia och Tanzania ut. Här förföljs hbtq-personer och döms till fängelse.

– Tanzania har redan en av de strängaste lagstiftningarna. Nu har de börjat att implementera den på ett sätt som de inte gjort tidigare. Det är superallvarligt. Vi får se hur det utvecklas, säger Christine Gad på RFSU.

Här tvingas man gå under jord

Christine Gad arbetar med bland annat hbtq-personers rättigheter i Asien. Hon nämner Bangladesh som ett land där hbtq-grupper tvingats utomlands eller under jord efter mord på aktivister. Hon tillägger att i många länder drar politiker nytta av marginaliserade minoritetsgrupper.

– Hbtq-gruppen pekas ut av politiker som ett problem för att stärka politikerns egen ställning. Det finns ett mönster i flera länder, inte minst i Tanzania, säger Christine Gad.

Här blir det bättre

Men allt går inte utför.

I Thailand spås en ny lagstiftning snart implementeras som möjliggör för homosexuella att gifta sig eller ingå partnerskap.

Indien har nyligen avkriminaliserat homosexualitet och Argentina är på väg att få en av världens mest omfattande lagstiftning för att skydda transpersoners rättigheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.