• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har hårda ord att säga om Tanzanias lagar kring homosexualitet. Foto: TT

Margot Wallström fördömer homofobin i Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens rapportering om ökad förföljelse av hbtq-personer i Tanzania reagerar nu utrikesminister Margot Wallström (S). Hon säger att Sverige agerar för att öka rättigheterna för minoritetsgrupper i landet.

Samtidigt är Tanzania ett av Sveriges största mottagarländer av bistånd – och biståndet har ökat kraftigt.

Upprinnelsen är att regionen Dar es-Salaams mäktige guvernör Paul Makonda förra måndagen meddelade att en särskild kommitté har inrättats för att dammsuga sociala medier för att få hjälp med att identifiera homosexuella och prostituerade via bilder och videor.

I veckan kom uppgifter om att tio män på ön Zanzibar gripits, anklagade för att ha deltagit i en ceremoni för homoäktenskap, uppger The Guardian.

Paul Makondas uttalande har retat den svenska utrikesministern

”Uttalandet av guvernören [...] är oacceptabelt. Sverige agerar tydligt för att försvara de mänskliga rättigheterna och för att motverka den försämrade situationen för hbtqi-personer. Vi gör det både i vår politiska dialog och genom biståndet”, skriver utrikesministern på sin Facebooksida.

Pengar har riktats om

Tanzania är ett av Sveriges största mottagarländer av bistånd. Förra året gav svenskarna 1,1 miljarder kronor till tanzanierna i form av bistånd. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger att inriktningen delvis förändrats.

– Eftersom det sker en negativ demokratisk utveckling i landet har biståndet riktats om så att en större andel går till människorättsorganisationer. Bland annat till en organisation som arbetar med hbtqi-personers skydd och rättigheter.

Biståndet har ökat kraftigt trots homofobt styre

Det är känt sedan länge känt att livet för hbtq-personer blivit betydligt tuffare sedan president John Magufuli blev president år 2015. Men trots det så har biståndet till Tanzania ökat kraftigt.

Från 2016 till 2017 betalar svenskarna 351 miljoner kronor mer till det östafrikanska landet.

Biståndsministern säger att utbetalningarna normalt varierar från år till år och att det ökade biståndet bland annat går till jämställdhet och utbildning med fokus på lågstadiet.

– Utbildning är viktigt för att stärka demokratin och för att människor ska ha förmåga att utkräva sina rättigheter.

Ny biståndsstrategi på gång

I våras beslutade regeringen att tidigarelägga och påbörja arbetet med att ta fram en ny strategi för biståndet som riktas till Tanzania, trots att strategiperioden pågår till 2019.

Detta görs mycket sällan. Beslutet fattades med anledning av den negativa utvecklingen i landet.

– Hur en ny strategi kommer att se ut när den är klar, är upp till den nya regeringen att besluta om, skriver Isabella Lövin i ett mejl till SVT Nyheter.

Hbtq i Tanzania

  • Förra året klassade den internationella paraplyorganisationen för hbtq-organisationer – ILGA – Tanzania som det land som tydligast gått mot en restriktiv hållning de senaste åren.
  • Homosexualitet är ett brott i landet och kan ge upp till 30 års fängelse.
  • Det senaste året har ett flertal personer gripits med hänvisning till lagen som nu tillämpas i större utsträckning än tidigare. Det gäller även personer kopplade till organisationer som arbetar med hbtq-frågor på olika sätt.
  • Toleransen från allmänheten gentemot hbtq-personer är generellt låg.
  • Räder har gjorts mot hiv-mottagningar. Övergrepp har skett specifikt riktade mot homosexuella manliga sexarbetare och landets hälsominister hotade tidigare år med att publicera en lista över gaypersoner i landet.
  • Presidenten John Magufuli har bland annat uppmanat alla att fördöma homosexualitet och hbtq-aktivister har arresterats och deporterats.

Källa: Utrikesdepartementet, ILGA, Omvärlden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.