Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges och Finlands Natomedlemskap är långt ifrån den enda hållhaken Erdogan har på omvärlden – se fem av hans förhandlingskort i klippet. Foto: Mattias Lodding

Här är Erdogans förhandlingskort mot omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Natomedlemskap, drönare, spannmålstransporter och migrationsavtal. Turkiets president Erdogan har starka kort att använda mot omvärlden i förhandlingssyfte – här går vi igenom dem.

Turkiet är och har varit beroende av väst och USA, bland annat ekonomiskt. Men det här är något man försöker göra sig så oberoende av som möjligt, enligt Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Turkiet.

– Det är framförallt under de senaste tio åren som Turkiets storlek, militära styrka och geografiska läge börjat spela en allt större roll i det internationella systemet, säger Michael Sahlin.

Sverige och Nato

Få säger emot

Turkiet är en stark part i Nato som få vågar säga emot men som man har ett antal skilda meningar om, enligt Michael Sahlin.  

– Till exempel när Turkiet säger att man vill bli medlem i EU så har man mött ett antal motkrav, säger han.

”Svårt att ha samlad politik mot Turkiet”

Turkiet har ambitioner om att skaffa sig makt i flera strategiska riktningar, i Medelhavet, i Mellanöstern och i Svarta havet. Landet har uppträtt offensivt militärt i bland annat Libyen, Syrien och Nagorno Karabach. Dessutom finns en konflikt kring gasfyndigheter i Medelhavet, och europeiska banker har gjort stora investeringar i landet. 

– Det gör det svårt att ha en samlad politik mot Turkiet eftersom det består av så många olika saker. Grekland har inte identiska intressen med Tyskland även om båda länderna har intresse av att kunna hantera migrationsproblem till exempel, säger Michael Sahlin.

Vilka kort har Erdogan att spela ut mot resten av världen? Se fem av dem i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet