Erkänner inte talibanregering – ”finns inte på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Vänta och se – det blir fortsatt EU:s linje i det fortsatta hanterandet av Afghanistans nya ledare. Fem riktmärken får avgöra vilka kontakter EU ska ha med talibanerna.

EU-länderna måste på något sätt ha kontakt med den nya ledningen i Afghanistan, konstaterar utrikeschefen Josep Borrell på en presskonferens i Brdo i Slovenien. Men någon erkännande var det inte tal om när EU-länderna diskuterade hur man ska förhålla sig till talibanregerignen, uppger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

– Det var ingen som tyckte att vi skulle erkänna, det fanns inte på bordet. Men däremot vilka kriterier som ska gälla för att kunna ha någon form av dialog, säger Ann Linde.

Oro för flyktingvåg

Hon framhåller att man bland annat vill ha en dialog kring evakueringar av till exempel människorättsaktivister och lokalanställd personal, samt kring humanitärt bistånd till befolkningen i Afghanistan.

Mycket av diskussionerna handlade också om hur EU ska undvika en flyktingvåg till medlemsländerna, likt den situation som uppstod 2015.

– Många länder var väldigt oroliga för detta, samtidigt som man är orolig för vad som händer i Afghanistan.

Fem villkor

EU har lagt fram fem olika villkor som måste uppfyllas för att en framtida relation mellan Bryssel och Kabul ska kunna fungera. Den första punkten handlar om kampen mot terror.

– Vi kommer att bedöma deras uppträdande i enlighet med hur den afghanska regeringen lever upp till åtagandet att inte låta Afghanistan bli en bas för export av terrorism, säger Josep Borrell efter fredagsförmiddagens samtal med EU-ländernas utrikesministrar.

Punkt två handlar om mänskliga rättigheter.

– Särskilt kvinnors rättigheter, rättsstatsprinciper och mediafrihet, säger Borrell.

Fritt resande?

De andra punkterna är att skapa en inkluderande övergångsregering, att ge fritt tillträde för humanitär hjälp och slutligen att fullfölja åtagandet om att låta både utländska och afghanska medborgare lämna landet, om de så vill.

– Någon kanske säger att talibanerna inte kommer att uppfylla det här. Men vi får se. Vårt engagemang kommer att avgöras av det här, konstaterar Borrell i Brdo.

En eventuell EU-närvaro i Kabul kommer att hänga på säkerhetssituationen. Borrell utlovar samtidigt ett fortsatt nära samarbete framöver mellan EU och USA, G7, G20 och andra internationella organisationer om Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.