I Egypten kan en man som mördar sin fru få ett lindrigare straff om hon varit otrogen. Syrien har en liknande lagstiftning med straffrabatt för mord om den skyldige ertappat sin mamma, fru, dotter eller syster med ”illegalt sexuellt umgänge”.
– De är exempel på hur länder gör sitt allra bästa för att förtrycka kvinnor, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby.
Svårare än för 20 år sedan
Det är den internationella människorättsorganisationen Equality now som sammanställt en rapport av olika länders lagstiftning som diskriminerar kvinnor. För 20 år sedan skrev 189 länder under en plan för att öka kvinnors rättigheter och uppnå jämställdhet. Planen heter The Beijing platform for action och utarbetades under FN:s internationella kvinnokonferens i Peking 1995.
– Peking-plattformen är en bra utgångspunkt, men det är svårare idag än för 20 år sedan att få stater att skriva på avtal om kvinnors rättigheter. Flera anti-feministiska krafter och konservativa krafter har blivit allt starkare, säger Clara Berglund SVT nyheter.
Idag har mer än hälften av de länder som skrev på avtalet helt eller delvis avskaffat kvinnodiskriminerande lagar, men det återstår fortfarande 44 länder.
– Ur ett svenskt perspektiv är det svårt att förstå att det finns stater som försvarar rätten att gifta sig med underåriga.
Undantag för våldtäkt
Bland de länder med kvinnodiskriminerande laga finns bland annat Indien som i sin våldtäktslagstiftning har undantag som tillåter en man att våldta sin fru om hon är över 15 år gammal. I Libanon kan en man som för bort och våldtar en kvinna inte åtalas så länge han gifter sig med kvinnan efteråt.
Kvinnors rättighet att jobba med vad de vill är begränsad i bland annat Kamerun och Guinea. I Ryssland är kvinnor förbjudna att jobba med 456 olika yrken på grund av att det anses för tunga eller utförs i skadliga och farliga miljöer.
– Idag handlar det om att försvara de positioner som vi nått och jobba med implementering av de lagar som finns. I Sverige har vi en lagstiftning mot könsstympning, men endast två personer har dömts. Detta trots att Socialstyrelsen uppskattar att 38.000 kvinnor i Sverige har blivit utsatta. Vi måste även jobba med utbildning bland kommuner och skolor samt se till att förövarna ställs till svars, säger Clara Berglund.