• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix

Här är bilden som stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetsbyråerna AFP och Reuters har hamnat i en het censurdebatt efter att ha dragit tillbaka en bild på Frankrikes president François Hollande från sin bildbank.

De två internationella nyhetsbyråerna Agence France-Presse (AFP) och Reuters får ta emot massiv kritik i sociala medier för självcensur, efter att de drog tillbaka ett osmickrande foto på den franske presidenten François Hollande, rapporterar The Guardian.

Fotot togs när Hollande för två dagar sedan besökte en skola i Denain, norra Frankrike. På fotot sitter han leendes framför svarta tavlan i ett klassrum, med ett litet märkligt ansiktsuttryck.

”Snälla ta bort”

I originalbeskrivningen under bilden stod det att Hollande log när han diskuterade skoltider på Denain Micheletskolan den tredje september.

Fotot lades ut på AFP:s hemsida för att kunna användas av olika medier, men de meddelade senare att de tagit ett redaktionellt beslut att ta bort fotot. Senare byttes bildtexten ut mot en annan text: ”Snälla ta bort detta ur era system. Vi ber om ursäkt för besväret och tackar för ditt samarbete.”.

Anklagas för att falla för tryck

Reuters skickade ett meddelande till sina kunder där de bad dem att inte använda bilden. Men den hade redan plockats upp och spridits på Twitter och Facebook, där nyhetsbyråerna anklagades för att falla för trycket.

Enligt AFP:s informationschef, Philippe Massonne, hade de inte blivit pressade att ta tillbaka bilden.

– AFP blev inte pressade av statschefen. Det var ett redaktionellt beslut, taget efter en intern debatt. Myndigheterna ber oss aldrig att göra någonting sådant, sade han till Le Nouvel Observateur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.