Sverige och de övriga nordiska länderna placerar sig som vanligt i topp. Det är här, och i ett antal andra länder inom EU, som arbetare har bäst möjligheter till fackligt arbete. Men i stora delar av den övriga världen är arbetares rättigheter betydligt mer begränsade.
Fler massarresteringar av arbetare
I Världsfackets årliga rapport, Ituc Global Rights Index, finns statistik från 142 länder. Av dem kränker 87 procent arbetares rättigheter att gå ut i strejk. I 81 procent av länderna kränks rättigheten till kollektiva förhandlingar. Och antalet länder där det förekommer massarresteringar av arbetare har under det senaste året ökat från 44 till 59 länder.
– Trots kunskap om hur viktigt det är med rättvisa och jämlikhet på arbetsmarknaden för att ekonomin ska utvecklas och växa så går utvecklingen åt motsatt håll.
Det är lätt att se på diktaturerna. Men även i Europa arbetar många människor med usla villkor och osäkra anställningar, säger Maja Aase, kommunikationschef på Union to Union, de svenska fackförbundens bistånds- och solidaritetsorganisation.
Allra värst är läget i Mellanöstern och Nordafrika. I rapporten listas ett flertal händelser där länderna aktivt har arbetet mot facklig verksamhet under det senaste året. I Egypten och Algeriet har myndigheterna systematiskt förhindrat försök att bilda fristående fackförbund.
När arbetare i en cementfabrik i Egypten genomförde en sittdemonstration och krävde säkrare arbetsmiljö greps samtliga demonstranter.
I Saudiarabien dömdes 49 arbetare till upp till fyra månaders fängelse efter att de krävt att få obetalda löner utbetalda, enligt rapporten.
LO: ”Ytterst upprörande”
Bland de tio värsta länderna för arbetare finns även länder i Sydamerika, Asien och Centralamerika. I Guatemala blev två fackligt aktiva mördade under förra året. I Kambodja fick ett stort antal arbetare sparken på grund av att de deltagit i strejker.
– Situationen är ytterst upprörande, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO i en mejlkommentar.
Han fortsätter:
– Det är en mänsklig rättighet att organisera sig fackligt, att ta ställning och öppet redovisa sina åsikter.
De tio värsta länderna för arbetare
- Algeriet
- Guatemala
- Bangladesh
- Kambodja
- Colombia
- Kazakstan
- Egypten
- Saudiarabien
- Filippinerna
- Turkiet
Källa: ITUC Global Index 2018