Przewalskis vildhäst är den enda kvarvarande arten av vildhäst i hela världen. Arten var länge nära utrotning och när läget var som mest akut fanns endast ett tiotal individer kvar i olika djurparker.
Men efter utplanteringar i flera olika områden i bland annat Mongoliet och Ukraina har arten ökat i antal igen. I det stora området som människan lämnade efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, i nuvarande Ukraina, har man valt att släppa ut vildhästarna, trots att de inte funnits där tidigare.
Efter att människorna lämnat området har det blivit idealisk livsmiljö för vilda hästar. Sedan 1998 lever hästarna vilt i trakten.
– Det ger en väldig känsla av något ursprungligt, vilt och vackert, säger Mitt i naturens programledare Anders Lundin, när han får möta djuren i sin vilda miljö.
Upplev hästarna du med – i klippet ovan!
LÄS OCKSÅ: Rekordradioaktivt vildsvin skjutet i Sverige – 31 år efter Tjernobyl
MISSA INTE: Tjernobyl växer igen
Mitt i naturen om Tjernobyl
Premiär den 5 oktober 20:00 i SVT – och i SVT Play
Den stängda säkerhetszonen runt det gamla kärnkraftverket i Tjernobyl har förvandlats till en vildmark efter olyckan 1986. I höstens första avsnitt besöker Anders Lundin området och får uppleva något utöver det vanliga. Djur och natur har tagit över, blommor och träd har trängt upp genom asfalt och betong. Vargar och vildhästar trivs numera i Tjernobyl.
I Sverige väntas cesiumhalterna i vildsvin öka i framtiden när djuret sprider sig upp längs norrlandskusten. Linda Olofsson tar reda på varför och får veta mer om ett av Sveriges mest omdebatterade vilt.