Sex ton hajfena i en tolv meter lång container. Se polisens bilder från det rekordstora beslaget i Panama här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex ton hajfena i en tolv meter lång container. Se polisens bilder från det rekordstora beslaget i Panama här. Foto: Storyblocks/AFP/Policia Nacional de Panama

Här beslagtar polis sex ton hajfenor i Panamas hamn

Publicerad

I en specialoperation som kallas för “haj” har över sex ton hajfenor beslagtagits i Panama. De var enligt polisen på väg att smugglas till Asien.  

Den illegala handeln tros omsätta miljardbelopp världen över – och fenorna är i dag mer värdefulla än narkotika. 

Panamas polis har beslagtagit över sex ton hajfenor som gömts i en tolv meter lång container. Fyndet gjordes i samhället La Pita, cirka 60 kilometer väster om Panama City. Enligt polisen var hajfenorna på väg till Asien. 

I Asien kan ett kilo hajfena kosta nästan 10 000 kronor eftersom rätten hajfenssoppa på många håll i världen betraktas som en delikatess. Redan 2020, när ett kilo beräknades kosta 7 000 kronor, hade hajfenor blivit mer värdefullt än narkotika.    

– Priset går ju upp och upp hela tiden eftersom hajarna blir färre och färre, säger David C. Bernvi, marinbiolog och hajforskare. 

Forskaren: 100 miljoner hajar dödas varje år 

Sedan 1980-talet har antalet hajar som fångas för att tillverka soppan ökat explosionsartat och flera hajarter har minskat med så mycket som drygt 90 procent världen över. Vissa är till och med funktionellt utdöda. 

– Man pratar om att minst 100 miljoner hajar dödas varje år, säger Bernvi. 

Enligt honom är handeln med hajar särskilt problematisk eftersom djuren är så kallade “toppredatorer”. Det innebär att många ekosystem där hajarna lever riskerar att kollapsa när andra arter riskerar att dö ut som följd. 

– När man tar bort nyckelarter skapar man en oförutsägbar ekokollaps, säger han.

Hajfenor inte illegala i Sverige 

På många platser i världen är hajfenssoppa och handel med hajfenor illegalt – men inte i Sverige. Här förs inte heller statistik över import av hajfenor, så hur mycket vi får in vet ingen. 

– Det finns beräkningar på att fem procent av svenska befolkningen någon gång ätit hajfenssoppa. Det motsvarar ganska många hajar, säger Bernvi.  

– Det hör inte hemma i vår nutid. Vi måste få ett slut på det här, för det här är inte bra för någon.

Se polisens bilder från det rekordstora beslaget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.