Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Starklink använts till i Ukraina? Varför vill USA göra detta? Hur kan det påverka moralen hos ukrainarna? – Hör experten om hotet att strypa Starlink. Foto: AFP

Nya hotet från USA – kan strypa Starlink: ”Understryka sin makt”

Uppdaterad
Publicerad

Elon Musk hjälpte Ukraina med internet genom Starlink efter krigsutbrottet.

Sedan dess har mycket hänt – och USA hotar med att strypa åtkomsten till satellitnätverket, uppger källor för Reuters.

– Det här är ju ett sätt att understryka sin makt över den här situationen, säger Hans Liwång, professor i försvarssystem vid Försvarshögskolan.

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina för snart tre år sedan, har Elon Musks rymdbolag SpaceX försett landet med internet genom satellitnätverket Starlink. Polen har uppgett att det är de som betalar för tjänsten.

Internetåtkomsten via satellit har beskrivits som en viktig del när mobilmaster och militära kommunikationslösningar slagits ut.

Kriget i Ukraina

– Det har varit ett alternativ som Ukraina kunnat använda för att komplettera de markbundna systemen på den civila och den militära sidan, säger Hans Liwång, professor i försvarssystem vid Försvarshögskolan.

USA vill visa sin makt

Men mycket har hänt sedan Zelenskyj tackade Musk för stödet några dagar efter krigsutbrottet.

I veckan har Donald Trump kallat den ukrainske presidenten för en ”diktator”, och en del av samtalen mellan länderna har handlat om att Ukraina ska ge USA tillgång till sällsynta jordartsmetaller i utbyte mot fortsatt stöd.

Amerikanska representanter har pressat Ukraina om att Starlink kan släckas om de inte går med på ett avtal om naturresurserna, enligt uppgifter till Reuters. SpaceX-grundaren Musk skriver på egna plattformen X att uppgifterna inte stämmer.

”Risk att man ger upp hoppet”

Starlink används bland annat för drönare och andra militär teknik i Ukraina, men också civilt, säger professorn Hans Liwång.

Om den möjligheten skulle försvinna så understryker det också faktumet att USA inte längre stödjer Ukraina på ett tydligt sätt i konflikten, menar han.

Därför skulle en strypt internetåtkomst kunna ha en effekt på moralen hos både civila och militärer under kriget.

– Alla rapporter pekar ju mot att förhållandena längs med fronten på den ukrainska sidan är väldigt hårda och tuffa, alla typer av moraliskt stöd som man då kan få är jätteviktiga. Den här signaleffekten blir då extra viktig, och det finns större risk att man ger upp hoppet på individnivå och gruppnivå. Och det skulle vara väldigt allvarligt för Ukrainas möjlighet att försvara sig fortsatt i det här kriget, säger Hans Liwång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet