Parastoo Ahmadi i Iran framträder på en scen utomhus, omgiven av en pianist, en gitarrist och en trummis. Bakgrunden har vackert upplysta bågar och väggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parastoo Ahmadis konsert bryter mot flera av Irans lagar och artisterna riskerar påtryckningar och åtal, enligt Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi. Foto: Parastoo Ahmadis Youtube

Här bryter Parastoo Ahmadi mot lagen – med en helt vanlig konsert

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som en helt vanlig konsert – men på grund av den har sångerskan Parastoo Ahmadi nu frihetsberövats i Iran.

De konservativa i den religiösa diktaturen försöker driva igenom en ännu hårdare lag för hur kvinnor får klä sig.

– Det är något slags desperat försök att vända en våg man inte kommer åt, säger Rouzbeh Parsi vid Utrikespolitiska institutet.

I en livestreamad konsert sjöng sångerskan och kompositören Parastoo Ahmadi i onsdags i Iran – utan slöja och iklädd en svart, ärmlös klänning. Föreställningen, som framfördes inför tom publik, har på mindre än tre dagar fått över 1,4 miljoner visningar på Youtube och spridits på nätet.

Oppositionella iranier och människorättsexperter har hyllat artisten för hennes mod.

De iranska myndigheterna beskriver det däremot som ”en illegal konsert”. Och ett ärende har inletts mot artisten och teamet bakom produktionen, skriver ABC News. Enligt den iranska nyhetsbyrån Mizan – som har kopplingar till rättsväsendet – överensstämmer spelningen inte med landets juridiska och kulturella regler.

På lördagen blev Parastoo Ahmadi och två av hennes musiker gripna av myndigheterna, uppger en iransk advokat för nyhetsbyrån TT.

Den nya lagen om ”främjande av kyskhets- och hijabkulturen” ska ha trätt i kraft i fredags, enligt Irans talman. Lagskärpningen på 74 punkter innebär att kvinnor riskerar upp till 15 års fängelse, piskrapp och till och med dödsstraff, enligt Amnesty International.

”Extremt drakoniskt”

Men det är fortfarande oklart om den gäller, säger Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet. Detta eftersom president Masoud Pezeshkian har vägrat att skriva under lagen.

– Presidenten försöker stå på sig, och framför allt de som röstade på honom förväntar sig att han ska förhindra lagförslaget från att äga laga kraft, därför att det är ett extremt drakoniskt lagförslag som går stick i stäv mot var samhället är någonstans, säger Parsi.

– De närmaste veckorna, månaderna kommer vi få se om den över huvud taget kommer att tillämpas och i så fall hur, och vad reaktionen blir.

I november blev ett annat videoklipp med en iransk kvinna viralt. Detta efter att hon gått runt i underkläder på ett universitetsområde, enligt uppgifter efter konfrontation med medlemmar ur den religiösa frivilligmilisen Basj. Hon ska ha förts till ett psykiatriskt sjukhus, men vad som har hänt med henne sedan dess är oklart.

Efter händelsen har Iran tillkännagett planer på att inrätta en ”behandlingsklinik” för kvinnor som trotsar slöjtvånget.

-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det virala videoklippet från i november, då en kvinna sågs gå runt i underkläder vid det islamiska Azad-universitet i Teheran – och hör SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia svara på tre frågor om händelsen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.