Gaza

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
10-åriga Sarah Hamid och hennes tre syskon har tvingats evakuera 13 gånger sedan kriget i Gaza bröt ut. Foto: SVT

Här evakueras familjen Hamid – för 13:e gången: ”Inte säkert här heller”

Publicerad

De humanitära zonerna i Gaza krymper i allt snabbare takt när Israel utfärdar evakueringsordrar. Något som tvingar befolkningen att ta till flykt om och om igen. SVT:s fotograf i Gaza är med när familjen Hamid packar ihop – för 13:e gången.

– Vi ska bara vara här tills vi hittar en bra plats, säger tioåriga Sarah Hamid.

Bara under augusti månad har Israels militär utfärdat evakueringsorder för 16 olika områden i södra och centrala Gazaremsan.

De områden som Gazas befolkning uppmanas söka sig till blir allt mindre och motsvarar i dag runt elva procent av ytan. FN varnar för att civila trängs ihop på ett allt mindre område, dit inte tillräckligt med mat och vatten kan nå fram.

Krig mellan Israel och Hamas

Israeliska armén hävdar å sin sida att evakueringarna är nödvändiga eftersom de påstår att terrorgruppen Hamas gömmer sig bland lokalbefolkningen. En förklaring som använts vid flera av evakueringarna.

FN-chefen: ”Svårt att köra någonstans”

– Jag har aldrig upplevt något liknande. I de så kallade humanitära zonerna lever nu 30 000 människor per kvadratkilometer, säger Giorgios Petropoulos – chef för FN:s nödhjälpsorgan i Gaza och fortsätter:

– Det är svårt att köra någonstans, och om du förut kunde köra en sträcka på 40 minuter så tar det nu tre timmar.

För familjen Hamid blir staden Zawayda deras nya hemvist – i alla fall för tillfället.

– Vi hamnar hela tiden på nya platser med folk som vi inte känner, säger Hanaa Hamid, mamman i familjen.

Se klippet: SVT:s fotograf Youssef Ruzzi på plats i Gaza när familjen Hamid flyr efter ännu en israelisk evakueringsorder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet