Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se pepparkaks-experimentet på den rekordvarma platsen. Foto: SVT/Dan Nordgren

Här gräddar David Batra pepparkakor i en bil i Death Valley

Publicerad

Upp till femtio grader under sommaren – så varmt kan det bli i Death Valley i USA. I SVT:s Hårt väder besöker David Batra den rekordvarma platsen och testar att grädda pepparkakor i framrutan av en jeep. Det är vanligt att turister experimenterar med mat i värmen, berättar den lokala biluthyraren Richard Farabee. 

– De har äntligen satt upp en lapp på besökscentret där det står: ”Snälla stek inte ägg på trottoaren, de är svåra att städa upp”, säger han.

Under sommarmånaderna kan det bli så varmt i Death Valley i Kalifornien att befolkningen behöver hålla sig inomhus stora delar av dagen. Sommaren 2020 uppmättes 54,4 grader Celsius enligt amerikanska medier – vilket är den högsta temperaturen i modern tid.

Den typen av extrema temperaturer menar meteorologen Maria Augutis kan bli vanligare i Death Valley i framtiden.  

– Vi ser att extremväder blir ännu mer extremt. Hur det tar sig i uttryck beror på var man befinner sig. Om man tar Death Valley som exempel så kan man vänta sig ännu hetare somrar, säger hon. 

Risk för längre värmeböljor i Sverige 

Även Sverige blir allt varmare och uppvärmningen går snabbast i norr.  

– Den varma sommaren 2018 låg ett högtryck parkerat över Sverige, en så kallad högtrycksblockering  – risken för den typen av värmeböljor väntas öka i framtiden, delvis på grund av en försvagad jetström, säger Maria Augutis.

Jetströmmen är mycket starka vindar på hög höjd som uppstår på grund av temperaturskillnaden mellan Ekvatorn och Nordpolen. Ju större temperaturskillnad desto kraftigare jet. Eftersom den globala uppvärmningen sker betydligt snabbare i norr minskar temperaturskillnaden och jetströmmen kan försvagas. Det ökar sannolikheten för fastlåsta väderlägen, så kallade blockeringar, vilket kan leda till långa perioder av värme och torka.  

Se David Batra baka pepparkakor i Death Valley i klippet ovan. 

Avsnitt 2 i serien Hårt väder handlar om extrem hetta. Det kommer att sändas i SVT1 tisdagen den 8/11 klockan 20:00. Men du kan redan nu se det första avsnittet som handlar om extrem köld på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.