Lista: Så är vardagen i världens kallaste samhälle

Publicerad

Klimatförändringar värmer upp planeten, men kan också orsaka tillfälliga extrema köldknäppar. För att ta reda på hur det är att leva i extrem kyla åkte David Batra till världens kallaste samhälle – Ojmjakon i Sibirien. När David Batra besöker byn i programmet Hårt väder kryper temperaturen nedanför 50 minusgrader.

På världens kallaste plats med 500 permanentboende, Ojmjakon i Sibirien, har köldrekordet -67,7 grader Celsius uppmätts. I Ojmjakon äter invånarna bland annat fryst mat och smälter isblock från en närliggande flod för att få tillgång till dricksvatten.  

– Ojmjakon ligger inte så långt norrut som man kan tro, ungefär i jämnhöjd med Umeå. Men svaret till varför det är så extremt kallt just där hittar vi i geografin. Ojmjakon ligger mitt i Sibirien, med ett extremt inlandsklimat långt från havet, säger meteorologen Maria Augutis. 

På vintern bildas även ett kallt högtryck över området med kall luft från Arktis. Den kalla luften är tung och svår att flytta på och hindrar mildare luft från att ta sig in. Dessutom är Ojmjakon inklämt i en dalgång mellan två bergskedjor och där blir den kalla tunga luften kvar.   

På grund av det extrema inlandsklimatet sker stora svängningar i temperaturen, från extrem kyla till över 30 grader på sommaren. I Ojmjakon kan det skilja nästan 100 grader mellan årets kallaste och varmaste dag. 

Slår olika på olika platser 

Vintrarna i Sverige blir och har redan blivit allt mildare i takt med att medeltemperaturen stiger och uppvärmningen sker betydligt snabbare i norr än i söder. Somrarna blir längre och vintrarna kortare.  

– Det här betyder inte att vi kommer vara utan kalla dagar, och kalla vintrar. Vädret fortsätter att variera även i ett varmare klimat, men statistiken talar sitt tydliga språk, Sverige blir allt varmare och om 50-100 år kan snö i söder vara något mycket exotiskt, säger Maria Augutis. 

Se när David Batra besöker världens kallaste by i klippet ovan.

Avsnitt 1 i serien Hårt väder handlar om extrem kyla, se det tisdag 1/11 kl 20 i SVT1 eller när du vill på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.