Explosion vid rymdhamn på Skottland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anomali” bakom det misslyckade testet. Foto: Reuters.

Här slukas rymdhamnen i ett eldhav

Uppdaterad
Publicerad

En raketmotor exploderade och uppslukades av lågor under ett test vid SaxaVord Spaceport på Shetlandsöarna i Skottland på måndagen.

Platsen hade evakuerats före testet och inga personskador rapporterades, enligt BBC.

En dramatisk incident inträffade på måndagen när en raketmotor exploderade under ett test vid SaxaVord Spaceport, som förra året blev Storbritanniens första licensierade vertikala raketuppskjutningsplats.

Först spottade och fräste elden innan en kraftig explosion inträffade vid uppskjutningsplatsen belägen på Shetlandsöarna utanför Skottlands nordkust.

SaxaVord och dess tyska partner, Rocket Factory Augsburg ,RFA, meddelade att platsen hade evakuerats före testet och att inga personskador rapporterats.

”Detta var ett test, och testkampanjer är utformade för att identifiera problem innan nästa steg. Vi kommer att jobba tillsammans med RFA för att förstå och lära oss av orsakerna, och stötta dem när de går vidare till nästa steg i sina förberedelser”, skriver rymdstationen i ett uttalande.

Unik station

RFA uppger att de nu samlar in information för att utreda vad som orsakade en ”anomali” under testet – som var ett av flera försök inför en stundade uppskjutning.

SaxaVord Spaceport strävar efter att bli den första brittiska platsen att genomföra en vertikal satellituppskjutning till rymden. Och drömmen lever – enligt initiala uppgifter ska uppskjutningsplattformen klarat sig relativt oskadd i samband med explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.